6 от най-опасните места за ваканция

Тук ви чакат приключения и истински заплахи

6 от най-опасните места за ваканция
4865 ~ 2 мин. четене

За някои почивката е предимно излежаване на плажа, или ваканция на спокойно място с възможности за разходки и туристически обиколки. За други обаче тя е свързана предимно с приключения, опасни преходи и екстремни изживявания.

Специално за тях Oyster.com и “Бизнесинсайдър” направиха подреждане на 6 от най-опасните места за ваканция.

Вижте ги:

1. Плажът на Ню Смирна, Флорида, САЩ


Според данни на американските власти, този плаж буквално е „световната столица на акулите”.  На плажа са регистрирани 250 атаки на акули, което е най-високата стойност на кв. миля площ за който и да е плаж в света. Все пак, за щастие, по-голяма част от нападенията на морските хищници не са били фатални.

2. Half Dome, Национален парк Йосемити, САЩ


Един от най-дългите и най-опасни маршрути за планинско катерене в света е до Half Dome в Йосемитите. Изисква се цял ден, за да се достигне до върха. Освен това повечето катерачи трябва да разчитат на метални въжета, за да се изкачат. Известни са доста смъртни случаи, някои заради подхлъзване и изхлузване от въжетата, други заради падания от т.нар. Плоча на смъртта – хлъзгави скали, които са особено опасни в лошо време. Над 60 души са загинали на Half Dome или на път за върха.

3. Скалите на Мохер, Ирландия


Годишно тук идват милион туристи, защото скалите са световно известна атракция. Счита се, че от скалите могат да се видят най-красивите гледки в Ирландия. Те се издигат на 400 фута над Атлантика. Няма точна статистика за инцидентите тук, но често се случва хора да паднат от скалите. Сред причините са стръмния и неравен терен, липсата на безопасни пътеки, дъждовете. Понякога, заради силен вятър, посещението на скалите се забранява. Те са известни и като предпочитано място за самоубийци.

4. Вулканът Килауеа, Хавай


На Хавай има три активни вулкана, като за най-опасен се счита Килауеа. Последното му голямо изригване е през 1983 г., но и през 2014 г. бе съобщено за изригване на лава, която почти достигна близкия град Пахоа. За десетилетие около 40 смъртни случаи се свързват с вулкана.

5. Река Колорадо, САЩ


Дългата 1450 мили река Колорадо преминава през щатите Колорадо, Калифорния, Юта, Невада и Аризона, дори през Големия каньон. Не е чудно, че много хора намират красиви места по бреговете й за почивка, рафтинг, спускания и плуване. Водата обаче може да е много опасна, особено след силни дъждове и топене на снеговете. През 2014 г. са регистрирани 15 смъртни случая само за 7 месеца.

6. Монблан, Алпите, Франция


Част от  красивите Алпи, Монблан е най-високият връх в Европа, издигащ се на 4810 метра. Той държи рекорда и за най-много загинали планинари, средно около 100 души годишно. Всяка година 30 000 души изкачват върха. За сравнение, общо около 200 души са загинали под и на Еверест, но едва 4000 са го изкачили за последните 60 години.
Подкрепи Economic.bg