Отбелязваме 144 години от гибeлта на Левски

В Националния исторически музей в София ще се проведе урок по родолюбие

Отбелязваме 144 години от гибeлта на Левски
5034 ~ 1 мин. четене

144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония, на която ще присъства служебният премиер Огнян Герджиков. След това в читалището ще бъде представен спектакълът на Театъра на българската армия "Тайната вечеря на Дякона Левски".  

В Националния исторически музей в София ще се проведе урок по родолюбие. Събитието е организирано от Детския музейно-образователен център към музея и Искрен Красимиров - режисьор, основател на проекта „НЕзабравимата България”.  

В Луковит ще бъдат открити паметни плочи на къщата, в която е живял оръжейникът на Левски Витко Лалев Йончев, както и на фасадата на сграда, където е имало хан, в който Васил Левски е пренощувал при конвоирането му от Търново за София през 1873 година. 

В навечерието на годишнината излезе от печат и сборник с разкази, посветени на Васил Левски, с автор покойният журналист Димитър Дишев. Заглавието е "Искам да бъда свободен". Според редактора на книгата Димитър Николов, авторът е изучавал историята 40 години, за да напише 16-те разказа, в които представя Левски с всички негови несъвършенства и героични постъпки.

Подкрепи Economic.bg