Отделяме 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина

Всеки лев, който се дава за образованието, се връща най-малко по 10 пъти, заяви министър Кунева

Отделяме 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина

„Тази година сме отделили 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово и затова отделянето на повече средства за българските училища извън граница, включително и за децата, които искат да продължат висшето си образование у нас е нещо, на което ще продължа да обръщам последователно внимание.”

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина на тема: „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина”. Конференцията, която започна днес в СУ „Св. Климент Охридски“, събра български учители от различни краища за света, съобщават от Министерството на образованието.

Министър Кунева бе категорична, че най-напред трябва да се погледне голямата картина и да се знае какъв е ангажиментът и какво е отношението на държавата към всички деца, които са извън страната и които учат български. Ние имаме отчетлив дълг към нашите сънародници, България е толкова голяма, колкото хора има и извън, и на нашата територия. Ангажиментът ми към нашите сънародници е категоричен, каза Меглена Кунева.

Министърът увери, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на българските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него. Целта ни е навсякъде, където има българи, да бъде България, каза Кунева. Тя заяви убеждението си, че това може да стане само чрез образованието. Очаквам от тази среща да разберем от първо лице за всичко това, с което се сблъскват  училищата, за необходимостта от по-голяма организация, по-голяма отчетност и по-добър контрол от страна на министерството, заяви министър Кунева и добави, че всеки лев, който се дава за образованието, се връща най-малко по 10 пъти.

Коментари: 0