Откриха германска подводница на дъното на Атлантика

Тя е от Втората световна война

Откриха германска подводница на дъното на Атлантика
3827 ~ 1 мин. четене
Германски изследователи откриха подводница на Вермахта, която е потънала в Атлантика край Азорските острови преди 75 години. Откритието е направено с помощта на батискафа LULA 1000. U-581 се е намирала на дълбочина 900 м, а останките й са обраснали със студеноводни корали. На мястото се е образувал изкуствен дълбоководен риф.

Историята на подводницата датира от февруари 1949 г., когато тя влиза в пристанището на португалския град Орта, заедно с още една германска подводница, която е била повредена и трябвало да напусне пристанището през нощта. Британският миноносец Westcott започнал да я преследва. Той изстрелял торпедо югозападно от остров Пику, което пробило опашната й част и тя започнала да се пълни с вода и да потъва, пише БГНЕС. 

Командирът решил да евакуира екипажа и да потопи подводницата, за да не попадне в ръцете на врага. На борда й е имало 46 души, от които успели да се спасят 42-ма. По-късно те попаднали в британски плен. 

Останките ще бъдат изследвани от историци и биолози, които ще проучат и установят как и защо се образуват дълбоководните рифове. 

Подкрепи Economic.bg