Пет храни за добър сън

Някои храни ни помагат да спим пълноценно, но някои не ни позволяват да заспим

Пет храни за добър сън
4193 ~ 2 мин. четене

Лавандула до възглавницата, избягване на дигитални екрани преди лягане, медитация- това са само малка част от препоръките, които специалистите ни дават за добър сън.

Но според експерта по съня Сами Марго, най-лесният начин да се наспиваме добре е като се храним правилно вечер преди лягане.

Марго е автор на книгата "Пътеводител на добрия сън" (The Good Sleep Guide) и в нея обяснява как някои храни ни помагат да спим пълноценно, но някои не ни позволяват да заспим, пише "Индипендънт".

Около една трета от хората страдат от безсъние, сочат актуални проучвания.

Вижте кои 5 храни да избирате вечер за лесно заспиване:

1. Банани


Макар да се смята, че повишават енергията, бананите са богати на магнезий, който отпуска мускулите. Съдържат и серотонин и мелатонин, които са благоприятни за наспиването.

2. Бадеми


Познати като отличен източник на здравословни мазнини,  те са пълни и с триптофан и магнезий. И двете вещества помагат за естественото намаляване на нервните функции и регулират сърдечния ритъм, твърди Марго.

3. Мед


Само една чаена лъжичка мед е достатъчна да стимулира отделянето на мелатонин в мозъка и да изключи действието на орексина, който ни държи под тревога.

4. Овесени ядки


И те са богати на витамини, минерали и аминокиселини, благоприятстват производството на сънотворния мелатонин и производството на инсулин, и естественото повишаване на кръвната захар.

5. Пуешко месо


Един от най-добрите източници на триптофан, пуешкото е и с богато съдържание на протеини и ще ви засити.

Има обаче и храни, които на всяка цена трябва да избягвате вечер, за да заспите по-лесно и да имате по-пълноценен сън.

Ето кои са те:

1. Алкохол


Дори да ви се струва, че чаша вино или друго питие вечер ще ви приспи, алкохолът всъщност не е благоприятен за дълбокия сън. Така че го избягвайте вечер.

2. Сирена


Чували ли сте хората да се оплакват от странни сънища, след като са похапвали много сирене? Твърдото сирене съдържа високи нива на аминокиселината тирамин, която кара мозъка да се чувства по-тревожен Така че консумацията му ще затрудни заспиването ви. 

3. Пикантни и люти храни


Повечето хора усещат лошо храносмилане след похапване на пикантни или люти храни. Лютите чушки съдържат капсацин, който затруднява регулирането на телесната температура и резултатът е по-малко спокоен сън през нощта.

4. Мазни храни


Те са тежки за стомаха и храносмилането  и може да предизвикат киселини, което е равнозначно и на трудно заспиване.

5. Кафе


Всеки знае, че кофеинът, който ни държи будни, не е препоръчителен преди лягане. Понякога ефектът му продължава с часове, така че е добре да избягвате кофеинови напитки след обяд.

Подкрепи Economic.bg