Откриха глинени съдове и сребърни монети при разкопките в София

Екипът от археолози, под ръководството на д-р Веселка Кацарова, работи на територия от около 1 дка

Откриха глинени съдове и сребърни монети при разкопките в София

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата „Света Неделя“, свързани с късно-античния период, които се финансират от Столичната община вече четвърта година. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а сега прибавяме и открити златни накити. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при разкопките на площад „Св. Неделя“. На проверката присъства и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Екипът от археолози, под ръководството на д-р Веселка Кацарова работи на територия от около 1 дка. Разкритите археологически структури до момента показват, че дължината на разкритата антична обществена сграда надхвърля 50 м. Откритите находки са над 300 предимно монети, глинени съдове, лампи, предмети, накити, включително и такива изработени от злато.

„Предстои разработването на архитектурния проект за площада, който да интегрира и експонира разкритите археологически находки“, каза също кметът на София Фандъкова. По думите на кмета всичко, което се открие да се експонира и София да продължи да се превръща в популярна културна дестинация.

Главният архитект на София е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко публични обсъждания. Очаква се през септември конкурсът да бъде обявен, като се надяваме да получим добри проекти, които да съчетават това пространство с пешеходните пространства на бул. "Витоша" и Ларгото и в същото време да са интересни и запазващи археологията, каза още Фандъкова.

През последните години Столична община последователно инвестира в разкриването и запазването на богатото културно-историческо наследство на София. Тази година продължава разкриването на ранното неолитно селище „Слатина“.

Коментари: 0