Откриха първата нередност при бензиноколонките

По заръка на премиера зам.-министърът на икономиката и метролози тръгнаха на проверки из страната

Откриха първата нередност при бензиноколонките
4391 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

При започналото днес препломбиране на бензиноколонките в цялата страна беше разкрита и първата нередност. На бензиностанция в Пловдив зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и експертите от Българския институт по метрология (БИМ) установиха нарушение, съобщиха от Министерството на икономиката.

Оказа се, че една от двете колонки на обекта, която продава дизел, отчита по-голямо количество от реалното. Препломбирането започна по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

При зареждане в нивомер от 20 л. е установено, че колонката отчита 100 мл. повече от реалното. Колонката е спряна и обозначена със знак Х съгласно Наредбата за контрол на измервателните средства. Другата колонка на бензиностанцията, продаваща бензин, е препломбирана.

Зам.-министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на въпросното действие подлежат над 11 хил. бензино и газоколонки.

Препломбирането започна след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60 л. в резервоар за 50 л.

По наредба собствениците на бензиностанции, при които има открито отклонение, имат 14 дни за подаване  на заявление за поставяне на нова пломба. Паун Илчев обясни, че най-честите нарушения са именно при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибровани от БИМ.

Подкрепи Economic.bg