Отлагат гласуването на министерските оставки (обновена)

Причината - Младен Маринов още не е освободен като главен секретар на МВР

Отлагат гласуването на министерските оставки (обновена)
1240 ~ 2 мин. четене

Оставките на тримата министри - Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, няма да бъдат гласувани днес в парламента. Причината е, че президентът Румен Радев не е подписал освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.  Припомняме - Маринов е предложен за поста министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев.

Най-вероятно цялата точка ще бъде отложена за следващо пленарно заседание. Това каза Борис Ячев от "Обединените патриоти", представител на НФСБ, в интервю за БНР.

Той потвърди позицията на НФСБ за гласуването на оставките: "Няма промяна в заявената позиция на НФСБ за днешното гласуване на оставките на тримата министри Ивайло Масковски, Валентин Радев и Николай Нанков. Ние ще гласуваме срещу освобождаването на тримата министри, тъй като считаме, че това са професионалисти, които са си вършили работата и не виждаме основателни причини за тяхното освобождаване".

Ячев посочи още, че начинът, по който е съобщено решението за освобождаване, е бил в нарушение на коалиционните споразумения. Както и обявиха още в началото на седмицата от НФСБ, те ще подкрепят новите предложения, направени от премиера. "Те са обсъдени на коалиционния съвет и са одобрени", посочи Ячев.

Със същото решение за приемане на оставките депутатите трябва да гласуват и избирането на трима нови министри в кабинета - Маринов за МВР, Александър Манолев за транспорта на мястото на Ивайло Московски  и Петя Аврамова, депутат от ГЕРБ, за министър на регионалното развитие на мястото на Николай Нанков.

По-рано тази сутрин от БСП и ДПС също обявиха, че ще гласуват против оставките, защото те няма да решат никакви проблеми и няма да окажат влияние върху политиките на ГЕРБ. 

От "Воля" обявиха, че ще подкрепят оставките и новите назначения.

Малко след 9.00 ч. днес решението за гласуване на оставките и новите министерски назначения официално бе отложено от парламента.

Председателят на НС Цвета Караянчева обясни от трибуната, че указът за освобождаването на Маринов все още не е подписан от президента Румен Радев и депутатите гласуваха за отлагането. Решението бе прието със 121 гласа "за", 23 "против" и 32-ма "въздържал се".

Подкрепи Economic.bg