Отпада 14-дневната карантина за повечето пристигащи от ЕС

Ограничението остава за държави с висока заболеваемост

Отпада 14-дневната карантина за повечето пристигащи от ЕС
11469 ~ 2 мин. четене

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 1 юни се отменя 14-дневната карантина за посетители от повечето държави от Европейския съюз, които влизат на територията на България. 

Тя обаче остава за онези, идващи от държави, в които епидемичната обстановка все още е сериозна. Според заповедта карантината остава за хората, влизащи от Швеция, Белгия, Република Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и напусналото ЕС Обединено кралство, в което влизат Великобритания и Северна Ирландия. 
За пристигащите от там има две изключения, при които карантината не важи – ако идват по хуманитарна мисия или по търговско-икономически причини. 

Иначе на територията на страната вече могат да влизат гражданите на държавите членки на ЕС, Обединено кралство и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), Република Сърбия и Република Северна Македония, членовете на семействата на български граждани, както и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

Под карантина няма да бъдат поставяни и медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници, и техните ръководители, когато целта на пътуването е с свързана упражняваната от тях професия, както и транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост, включително екипажи на плавателни съдове и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове.

Според новата заповед на здравния министър транзитното преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на Република България.
Коментари: 0