Отпадат квотите за захар

Производителите от ЕС ще се ориентират към външни пазари

Отпадат квотите за захар
От следващата година производителите на захар от Европа ще вземат на прицел и пазарите за износ, заедно със задоволяването на местните нужди. През 2017 г. в ЕС отпадат квотите. 

Някои анализатори вярват, че износът ще се сблъска със сериозна конкуренция на привлекателните пазари в Близкия изток и северна Африка, докато някои производители – като например италианските – се безпокоят, че ще понесат загуби от промяната, пише АФП, цитирана от БГНЕС. 

Нови пазари ще трябва да бъдат намерени вътре и извън ЕС, доколкото се очаква производството да се увеличи от сегашните 13,5 млн. тона годишно на 16 млн. тона, а може да достигне дори величини от 18-19 млн. тона годишно. 

Еврокомисарят по селското стопанство Фил Хогън каза, че блокът от години грижливо се подготвя за премахване на квотите за производство на захар през октомври 2017 г. Тази подготовка е от голямо значение поради кризите, обхванали европейското селско стопанство, особено с гъвкавите цени на млечните продукти поради свръхпроизводство 18 месеца, след като млечните квоти бяха отменени. Захарта ще бъде последната на земеделските квоти на ЕС, определени в продължение на десетилетия, за да бъдат защитени ключови сектори. 

През 2006 г. ЕС започна реформи за засилване на конкуренцията, което принуди 83 завода, или 40 на сто от общото число, да бъдат затворени, твърдят от Европейската асоциация на производителите на захар (EASP). 

В дългосрочен план производителите трябва “трябва да бъдат способни да оцелеят при ниски цени”, каза източник от Еврокомисията. 

Шепа производители не са се отказали в Европа, особено тези във Франция и Германия, но има и такива в Полша и Великобритания. Компаниите във Великобритания, Португалия и Румъния междувременно рафинират внесена сурова захар. 

Комисията и източници от промишлеността прогнозират, че производителите ще бъдат в състояние да увеличат производството с 20 на сто, след като квотите бъдат отстранени. 

“Европа, която днес е нетен вносител, ще се превърне в нетен износител”, предвижда Джерард Бенедети, директор по комуникациите във френския захарен гигант Tereos. Той пресмята, че европейското производство на захар ще се увеличи до 18 или 19 млн. тона годишно от сегашното ниво от 16 млн. тона годишно. 

Предвижда се европейските производители да имат затруднения за пробив на пазара в Северна Африка и Близкия изток, тъй като през последните няколко години Алжир и Иран пуснаха в експлоатация няколко нови рафинерии.
Коментари: 0