Пропускателните пунктове между Северен и Южен Кипър са отворени

Границата между двете части на острова беше затворена повече от 15 месеца

Пропускателните пунктове между Северен и Южен Кипър са отворени

Снимка: Красимир Свраков

392 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Затворените преди повече от 15 месеца пропускателни пунктове през разделителната линия между северната и южната част на Кипър се отварят отново днес, предава БНР. Връзката между двете части на острова бе възстановена след подобряването на епидемиологичната ситуация и при постигнато политическо споразумение между президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар. Те се разбраха как ще действат COVID мерките, които ще се прилагат на 9-те пропускателни пункта.

На проведената в четвъртък телеконференция двамата лидери изразиха задоволството си от повторното им отваряне.

Преминаващите трябва да имат сертификат с отрицателен резултат от бърз или PCR тест, направен в рамките на 7 дни. Ваксинационната карта засега не се признава, тъй като на повечето кипърски турци е поставена китайска ваксина, която не е одобрена от ЕС и Кипър.

Тази сутрин Кипър ще предостави на кипърско-турската общност още 5000 ваксини AstraZeneca.

Епидемиологичната обстановка от двете страни на демаркационната „зелена” линия ще се оценява на всеки 2 седмици и ако се наложи ограничителните мерки, отново ще бъдат наложени.

Пропускателните пунктове бяха затворени в края на февруари 2020 г., за да се предотврати потенциалното разпространение на коронавируса.

Спирането на движението предизвика много проблеми за ежедневните контакти на хората от двете общности, като особено засегна много кипърски турци, които работят, учат или имат нужда от медицинска помощ в южната част на страната.

Подкрепи Economic.bg