Пакетът „Мобилност“ с крачка по-близо до влизане в сила

Транспортната комисия одобри текстовете на днешното си заседание

Пакетът „Мобилност“ с крачка по-близо до влизане в сила
5670 ~ 1 мин. четене
С 27 гласа „за“, 22 „против“ и нито един въздържал се Комисията по транспорт в Европейския парламент (ЕП) одобри пакета „Мобилност“ на днешното си заседание. С това бе направена още една стъпка напред към прокарването на спорните текстове, срещу които България и други източноевропейски държави негодуват. 

В одобрения проект се запазва изискването за връщането на камиона в страната, в която фирмата е регистрирана, на всеки 8 седмици, както и на самите водачи – на 3 или 4 седмици в зависимост от работния график.

Споразумението бе одобрено през декември, когато Комисията, Съветът и Парламентът успяха да си стиснат ръцете

За да влезе в сила, то ще трябва да получи зелена светлина от министрите на ЕС, а след това в пленарна зала в ЕП. Очаква се това да се случи през май месец тази година.  

„Видя се, че макар крехко, има мнозинство да бъде прекарано през комисия споразумението, което беше постигнато по пакет „Мобилност“. Въпреки това тези само 5 гласа разлика ни дават някаква надежда, че би могло да се случи нещо в пленарна зала и аз съм сигурен, че и колегите от БСП, ДПС и ВМРО ще работим в една посока да успеем да го направим. Имаме горе-долу месец да го постигнем“, коментира евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков, цитиран от БНР. 

Коментари: 0