Започналите първа работа са намалели с 25% през 2020 г.

Младежите, подписали първи трудов договор през миналата година, са рекордно малко

Започналите първа работа са намалели с 25% през 2020 г.

Снимка: Красимир Свраков

1104 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Младите хора, които са започнали работа за първи път през 2020 г., са с 25% по-малко спрямо същата кохорта хора година по-рано. Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) за лицата с новоприети заявления и тези, служебно разпределени в универсални пенсионни фондове през миналата година са едва 71 хиляди. Толкова малко младежи, излизащи за първи път на пазара на труда в рамките на 12 месеца, не е имало досега (данните се събират от 2006 г.).

Причините за спада са няколко, като неизменно сред тях е кризисната ситуация на пазара на труда през изминалите месеци, при която бизнесите се опитваха да задържат колкото може повече от настоящите си служители, без да могат да помислят за евентуално наемане на нови хора, и то по-неопитни.

Данните на КФН се потвърждават и от проучванията на националната статистика. Изследвания на НСИ от въвеждането на извънредното положение досега показват, че за наемане на нов персонал през изминалата година са мислили в най-добрия случай около 9% от анкетираните фирми и то в началото на летния сезон. Средно от въвеждането на извънредното положение в страната до края на годината едва около 7% от фирмите обмислят увеличаване на екипа си.

Данните на КФН показват, че подобен двуцифрен процентен спад на лицата, започващи нова работа, се наблюдава и по време на финансовата криза от 2009 г. Тогава сривът е дори малко по-голям – 27.3%.

Подобно на миналата криза, и при тази в световен мащаб най-тежко засегнати са младите хора. Освен че поколението ще се устрои по-трудно на пазара на труда, именно върху него ще падне тежестта от произтичащия от кризата финансов хаос и ръста на дълговете на страните. В доклад на британската фондация Resolution ce oтбeлязвa нaпpимep, чe в световен мащаб зaeтocттa cpeд випycĸитe, зaвъpшили пo вpeмe нa cвeтoвнaтa финaнcoвa ĸpизa пpeз 2008 г., e билa пo-ниcĸa в пpoдължeниe нa няĸoлĸo гoдини, в cpaвнeниe c тaзи пpи диплoмиpaлитe ce cлeд тoвa.

Изключвайки пандемията, все пак рекордно ниският брой хора, започващи първа работа, се дължи и на все по-ниската раждаемост, която от 1990 до 1999 г. се срива с около 30 хил. души, което представлява над 30%. Именно родените в този период са и младите лица, които сега излизат на пазара на труда.

Предпочитаните фондове

От данните на КФН се вижда още, че делът на избралите в кой пенсионен фонд да се осигуряват пада до под 6%, докато всички останали не са подали заявление в срок от три месеца след сключването на първия си трудов договор и са разпределени служебно в някой от лицензираните.

За 2020 г. най-голям дял от служебно разпределените лица получава ЗУПФ „Алианц България“ (15.16%), като след това се нареждат УПФ „Съгласие“ (12.80%) и УПФ „Доверие“ (12.72%). За сравнение, година по-рано най-голям дял бе разпределен към „УПФ - Бъдеще“. През 2020 г. обаче пенсионният фонд получава едва 8.32% от служебно разпределените лица.

Коментари: 0