Пандемията може да струва на световната икономика $8.8 трилиона

Това са между 6 и 10% от световната икономическа продукция

Пандемията може да струва на световната икономика $8.8 трилиона

Снимка: Pixabay

568 ~ 2 мин. четене
Пандемията от коронавирус може да струва на световната икономика между 5.8 и 8.8 трлн. долара, според Азиатската банка за развитие (АБР). Това е двойно повече спрямо прогнозираното през миналия месец и се равнява на 6.4 - 9.7% от световната икономическа продукция, пише BBC.

Новината идва в момент, когато мерките за забавяне разпространението на Covid-19 продължават да парализират икономическата активност по целия свят. В световен мащаб властите предприеха агресивни действия, за да предпазят икономиките си от въздействието на огнището.

"Този нов анализ представя широка картина на много значителното потенциално икономическо въздействие на Covid-19", каза главният икономист на АБР Ясуюки Савада. "Освен това той подчертава важната роля, която политическите намеси могат да играят, за да помогнат за смекчаване на щетите за икономиките", добави той.

АБР заяви, че горната граница на нейната прогноза се основава на предположението, че ограничаването на движението и бизнеса ще продължи шест месеца, а долният праг предполага, че ограниченията ще останат в сила за три месеца.

Централните банки по света се стремят агресивно към намаляване на лихвените проценти и въвеждане на масивни стимулиращи мерки, за да помогнат в борбата с въздействието на огнището, което разтърси финансовите пазари и предизвика опасения от дълбока глобална рецесия.

Вчера новите данни показаха огромното въздействие на Covid-19 върху най-голямата световна икономика, след като миналата седмица броят на американците, търсещи обезщетения за безработица, скочи с почти 3 милиона. Почти една четвърт от работната сила в САЩ е поискала някаква форма на обезщетения.

По-рано тази седмица председателят на Федералния резерв на САЩ предупреди, че икономическото възстановяване на Америка вероятно ще бъде по-бавно, отколкото първоначално се очакваше. Джером Пауъл предупреди, че САЩ са изправени пред бавно и болезнено икономическо възстановяване без по-големи облекчения от страна на правителството.

В същото време беше изчислено, че усилията на правителството на Обединеното кралство за борба с пандемията от коронавирус са нараснали до 123,2 млрд. паунда. Службата за бюджетна отговорност заяви, че сега очаква годишните заеми да се равняват на 15,2% от икономиката на Обединеното кралство, като увеличената цена на правителствената спасителна схема е основната причина за увеличението.
Коментари: 0