Пандемията от COVID-19 вероятно ще продължи до две години

Това се казва в нов доклад на учените от Университета в Минесота

Пандемията от COVID-19 вероятно ще продължи до две години

Снимка: pixabay

4766 ~ 2 мин. четене

Пандемията на коронавируса вероятно ще продължи до две години и заразата няма да може да бъде контролирана, докато поне две трети от световното население не получи имунитет, сочи доклад на експерти, цитиран от Bloomebrg.

Порати факта, че коронавирусът може да се разпространява от хора, които видимо нямат никакви симптоми, това го прави много труден за контролиране за разлика от грипа, който е причинил повечето от пандемиите в скорошната история, се казва в доклада на Центъра за изследвания и политики в областта на инфекциозните заболявания към Университета в Минесота. Всъщност хората могат да бъдат най-заразни преди да се прояват първите си симптоми, допълва текстът.

След като блокираха милиарди хора по света в домовете им, за да се сведе до минимум разпространението на коронавируса, правителствата сега предпазливо разхлабват мерките, позволявайки на бизнеса и на обществените места да заработят отново.

Според доклада обаче е възможно пандемията да продължи, но на „отделни вълни“ и така до 2022 г. „Комуникацията между правителствата трябва да включва и хипотезата, че тази пандемия няма да приключи скоро, а хората трябва да са подготвени за потенциални периодични появи на болестта през следващите две години“, допълват експетите

Учените бързат да разработят ваксини, които могат да бъдат налични в малки количества още тази година, пише Bloomberg. Въпреки че големи количества от ваксината срещу пандемията от грип през 2009-2010 г. не са били налични дори след като е достигнат пик в САЩ, проучване оценява, че те са предотвратили само 1.5 млн. случая на заразяване и 500 смъртни случая в страната, посочва още докладът.

Коментари: 0