Паниката остави празни 90% от бензиностанциите в големите английски градове

Хората продължават да се презапасяват с гориво заради недостига на шофьори на цистерни след Brexit

Паниката остави празни 90% от бензиностанциите в големите английски градове

Снимка: БТА

8532 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

До 90% от британските бензиностанции в големите английски градове в понеделник вече нямат гориво, съобщава Reuters. Паническото закупуване задълбочи кризата във веригата на доставки, предизвикана от недостига на камиони, за които търговците предупреждаваха отдавна, че може да засегне петата по големина икономика в света.

Огромният недостиг на шофьори на камиони във Великобритания след Brexit сее хаос чрез веригите на доставки при всичко – от храна до гориво, заплашвайки с недостиг и високи цени потребителите точно преди Коледа.

Само дни след като правителството на премиера Борис Джонсън похарчи милиони лири, за да предотврати недостига на храна поради скока в цените на природния газ и неговия страничен продукт – въглеродния диоксид, министрите започнаха да молят хората да се въздържат от паника. Но опашки от десетки коли се натрупа по бензиностанциите в цялата страна в неделя, източвайки запасите и принуждавайки много бензиностанции просто да затворят.

Някои от нашите членове, големи групи с портфолио от обекти, съобщават, че 50% са празни от вчера, някои дори съобщават, че до 90% са останали „на сухо“ от вчера", каза Брайън Мадърсън, председател на Асоциацията на търговците на дребно на бензин (PRA) пред Sky.

Асоциацията представлява независими търговци на горива, които досега представляват 65% от всички британски потребители.

„Така че проблемът е доста сериозен“, каза Мадерсън. „Понеделник сутринта ще започне доста сухо.“

BP заяви в неделя, че близо една трета от британските ѝ бензиностанции са се изчерпали от двата основни вида гориво, тъй като паниката принуди правителството да спре действието на закона за конкуренцията и да позволи на фирмите да работят заедно, за да облекчат недостига.

Бизнес секретарят Кваси Квартенг заяви, че спирането ще позволи на фирмите да споделят информация и да координират отговора си.

Тази стъпка ще позволи на правителството да работи конструктивно с производители на горива, доставчици, превозвачи и търговци на дребно, за да гарантира, че смущенията са сведени до минимум, доколкото е възможно“, се казва в изявление на бизнес отдела.

Правителството обяви в неделя план за издаване на временни визи за 5000 чуждестранни шофьори на камиони.

Бизнес лидерите предупредиха, че планът на правителството е краткосрочно решение и няма да реши остър недостиг на работна ръка.

Подкрепи Economic.bg