Папа Франциск: Това е трета световна война

Войната е ирационална, нейната единствена цел е да носи разрушение, каза Светия отец

Папа Франциск: Това е трета световна война
3971 ~ 2 мин. четене

Папа Франциск окачестви атентатите в Париж като дял от Третата световна война.

"Аз съм потресен, изпълнен с болка и се моля. Дял от Третата световна война... Това не е човешко", каза папата в кратко телефонно интервю за италианската католическа телевизия ТВ2000, като гласът му звучеше необичайно приглушен и силните емоции му пречеха да завърши някои фрази.

Тези слова на Светия отец не са изненада, а повторение на изявлението, което той направи миналата година, когато на връщане от апостолическата визита в Южна Корея заяви в самолета пред съпровождащите го журналисти:

"Днес сме във война навсякъде. Някой ми каза, че изживяваме Третата световна война, но на части", допълни Светия отец. Войната е ирационална, нейната единствена цел е да носи разрушение. Колкото повече разрушения предизвиква - толкова повече тя се разраства. Алчността, нетърпимостта и жаждата за власт са в основата на решението да се започне война и много често това се оправдава с идеологията, изтъкна папата.

Въпреки лошото време и дъжда, на церемонията присъстваха хиляди вярващи. Папа Франциск ръководи церемонията заедно с кардиналите Кристоф Шьонборн, архиепископ на Виена, и Йосип Божанич, архиепископа на Загреб. Присъстваха множество австрийски, хърватски, словенски и унгарски епископи.

Политическите реакции и експертните анализи на терористичните нападения в Париж поставиха ударението върху увеличената заплаха от атентати в Италия и Ватикана по време на Свещената година на милосърдието, която започва след три седмици. Наричана популярно "Юбилей 2015", тя бе изненадващо обявена през април от папа Франциск. Той ще я открие на 8 декември с церемонията по отваряне на Свещената врата на базиликата "Свети Петър", която ще бъде тържествено затворена на 20 ноември 2016 година, слагайки символичния край на юбилея. Очакванията са събитието да привлече не по-малко от 30 милиона поклонници и туристи в Рим и във Ватикана.

Сега за първи път политици и експерти изразиха в публичното пространство съмнения, свързани с антитерористичните аспекти на подготовката и провеждането на такава мащабна международна проява. В някои изявления дори открито се твърдеше, че Франциск е действал прибързано, като е обявил юбилея без задължителните и изискващи време консултации с компетентните италиански институции.

Подкрепи Economic.bg