Папандреу прави нова партия

\"Движение за промяна\" ще участва в предсрочните избори в Гърция

Папандреу прави нова партия
Георгиос Папандреу, бивш премиер на Гърция, създава нова политическа партия. Така той се отцепва от общогръцкото социалистическо движение ПАСОК.

В навечерието на предсрочни избори в Гърция, новата партия, наречена "Движение за промяна", тепърва предстои да дефинира политиката си, съобщи БНР.

Очаква се обаче тя да бъде подобна на тази на ПАСОК, която участва в управляващата коалиция, водена от дясноцентристката партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас.

Папандреу, наследник на една от най-известните политически фамилии в Гърция, беше премиер на Гърция между 2009 и 2011 г. Той управляваше страната при избухването на финансовата криза и подписването на първия меморандум с международните кредитори.

С отцепването си от ПАСОК той прави по-трудно предвидими резултатите от насрочените за 25 януари предсрочни парламентарни избори, отбелязва агенция Ройтерс.

"Време е за следващата стъпка на прогресивните сили в страната", заяви Папандреу в публикация на страницата си във Фейсбук. "Време е да изградим заедно нов политически дом, който да приюти прогресивните ценности, които ни обединяват".

Отцепването на Папандреу от ПАСОК се очакваше от известно време. Социалистическата партия, която доминираше в гръцката политика в продължение на 40 години, сега има едва 5 процента подкрепа според последните проучвания.

Разцепването може да я свали под 3-процентния праг, необходим за влизане в парламента, но няма гаранция и за влизането на "Движение за промяна" на Папандреу.

Опозиционната радикална левица СИРИЗА, която иска предоговаряне на условията на спасителните споразумения на Гърция и отписване на част от дълга й, води пред консервативната Нова демокрация с около 3 процентни пункта според най-новите проучвания преди предсрочните избори на 25 януари. 
Коментари: 0