Пари за кувьози се намериха едва след личната намеса на Борисов

Днес премиерът и здравният министър се срещнаха с педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични болници

Пари за кувьози се намериха едва след личната намеса на Борисов

Снимка: МС

4754 ~ 2 мин. четене
Държавните и общинските болници ще получат 750 хил. лв. за закупуването на 50 кувьоза и 500 хил. лв. за 15 апарата за дихателна реанимация. Средствата обаче се отпускат едва след срещата на премиера Бойко Борисов , педиатри, неонатолози и директори на акушеро-гинекологични лечебни заведения, които заплашиха с протести и колективни оставки.

„Утре ще внеса в Министерския съвет проект на Постановление, с което на Министерството на здравеопазването ще бъде предоставен допълнителен финансов ресурс в размер на близо 3 млн. лв., заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и лекарите.

За финансиране на педиатричните болници по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“ по реда на Наредба №3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване ще бъдат дадени 1.7 млн. лв. Този ресурс ще бъде изразходван както за подобряване качеството на лечението на децата, така и за увеличаване възнагражденията на работещите“, заяви министърът.

На срещата са обсъдени състоянието на детското здравеопазване и мерките, които трябва да се предприемат за подобряване качеството на лечението и организацията на работа в педиатричната болница „Проф. д-р Иван Митов“ и в детските отделения в страната.

Министър Ананиев припомни, че до края на този месец ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница, като очакванията са в началото на месец септември да започне реалното ѝ строителство. Вече стартираха и преговорите с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, така че цените да бъдат завишени и да отговарят на реалните разходи. Приоритетно ще бъдат разгледани пътеките в педиатрията, стана ясно още от думите на Ананиев.

По отношение на кадровия ресурс в детското здравеопазване здравният министър заяви, че мярка ще бъде предприета с промените в Наредба №1 за специализациите. В нея приоритет ще бъдат неонатолозите, чийто брой в момента е твърде малък и не отговаря на реалните потребности на лечебните заведения.
„На този етап ние сме удовлетворени. Днешната среща дава решение на проблемите пред детската болница. С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и, надявам се, да увеличим персонала си, за да можем да вършим задълженията си така, както подобава“. Това заяви началникът на Клиниката по неврология в СБАЛДБ проф. Литвиненко на брифинга след срещата.
Коментари: 0