Няма да има компенсации за закупени и неизползвани винетки

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов и прехвърли отговорността на МРРБ

Няма да има компенсации за закупени и неизползвани винетки

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1784 ~ 2 мин. четене

Хората, които са си закупили винетки, но не са ги използвали заради въведеното извънредно положение в страната на 13 март и ограниченията за пътуване между градовете, няма да получат компенсация от държавата. Това стана ясно от публикуван на сайта на Народното събрание писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос от депутата Елена Пешева от парламентарната група на "Воля".

Народният представител от партията на бизнесмена Веселин Марешки попита Горанов как държавата ще компенсира притежателите на винетки, които поради извънредното положение не са имали възможност да пътуват. Като форма на компенсация шофьорите обсъждаха удължаване на срока на винетните стикери, но от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) излязоха с позиция, че няма причина за това.

Според министъра ограничение е имало само за пътуванията с туристическа цел. Останалите пътувания – до работно място, за снабдяване със стоки от първа необходимост и за грижа за възрастни хора, са били разрешени. Не са спирани и пътуванията извън областните градове. В своя отговор до депутата от "Воля" Горанов посочва още, че подобен вид компенсация би представлявала дискриминация спрямо други групи ползватели на пътищата, които са заплатили такса спрямо изминатото разстояние.

Финансовият министър цитира и данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, според които има сериозно намаление на закупените винетки за периода на извънредното положение в България, което изтича утре.

Данните показват, че от 13 март до 1 април 2019 г. са купени 130 166 броя годишни винетки, 15 399 месечни, 2463 тримесечни винетки, 90 555 седмични и 29 451 уикенд винетки. За същия период на тази година закупените годишни винетки са 71 360, т.е. почти два пъти по-малко спрямо 2019 г. Закупените тази година месечни винетки пък са 988, тримесечните са 1587, седмичните са 36 192, а уикенд винетките са 9 140.

„От направената съпоставка е видно, че мерките влияят и на потребителите на пътя и те реагират за инцидентните пътувания като в резултат на това е налице трикратно намаляване на закупените седмични и уикенд винетки, както и повече от четири пъти намаление на годишните винетки“, пише Горанов.

„Във връзка с гореизложеното, по наше мнение, не са налице обстоятелства за прилагането на мярка относно компенсация на притежателите на винетки, веднъж обосновано от факта, че не е налице пълно ограничаване на пътуванията във връзка с въведеното извънредно положение в страната, а от друга, че трудно би могло реално да се определи кръгът от лица, за които да бъде прилагана без това да доведе до процедура за дискриминиране на едни групи потребители на пътя спрямо други“, допълва той.

В края на своя отговор финансовият министър Владислав Горанов прехвърля отговорността по този въпрос на регионалното министерство, тъй като то има водеща роля в поддържането на пътищата.

Коментари: 0