Париж забрани частично доставката на храни и напитки

Усложнената обстановка в страната води до нови по-строги мерки

Париж забрани частично доставката на храни и напитки

Снимка: Pixabay

1544 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Париж забранява доставките на храна и алкохол между 22:00 и 06:00 ч от утре, петък, пише Reuters. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса. От полицейската префектура заявиха, че консумацията и продажбата на спиртни напитки на обществени места през нощта също ще бъде забранена от 6 ноември.

Миналия месец президентът Еманюел Макрон въведе нова национална блокада, принуждавайки магазини с несъществено значение – като тези, които не продават основни храни или лекарства – да затварят. Властите също така задължиха хората да представят документи, ако искат да излязат на улицата.

Една седмица след въвеждането на ограниченията Франция продължава да регистрира над 40 000 нови вирусни инфекции на ден. Отделенията за интензивно лечение в цялата страна са под стрес, тъй като повече от 4000 легла са заети от пациенти с COVID-19.

От префектурата обясниха, че нощните доставки създават условия за това много хора да се събират на едно място и да не спазва необходимата дистанция.

Когато имате хора, които не играят по правилата на играта и следователно излагат на риск здравето на голям брой други хора, тогава трябва да въведете нови ограничения“, заяви кметът на Париж Ан Идалго пред BFM TV.

В сряда Франция съобщи за 40 558 нови случая на Covid-19 и още 385 смъртни, като общият брой на загиналите с коронавирус в страната достигна 38 674, докато този на потвърдените случаи е около 1.5 милиона.

От здравния орган на региона на Париж посочиха, че 92% от капацитета на интензивното отделение вече е зает, с близо 1050 пациенти с Covid и 600 с други проблеми.

Жил Пиалу, ръководител на отделението за инфекциозни болести в болницата в Париж "Тенон", заяви пред медията, че като се има предвид степента на заразяване във Франция, единственият начин тя да се намали, е да се ограничи движението на хората.

Подкрепи Economic.bg