Париж отново въвежда таван на наемите на жилища

По този начин се цели да се предотвратят злоупотребите и прекалено високите цени на наемите

Париж отново въвежда таван на наемите на жилища
Парижките власти ще въведат ограничения в цената на наемите на жилища от 1 юли тази година, информира френското издание Le Figaro. Подобно ограничение беше въведено за първи път през 2015 г. и отменено съответно в края на 2017 г. През тази година отново се въвежда таван при цените на наемите на жилищата във френската столица и в други градове в страната, които желаят това. Срокът на наредбата е 5 години – до 2023 г.

Целта на мярката е да се бори с „прекомерно високите наеми и да предотвратява зловредното им повишаване“, каза областният управител на Париж Мишел Кадо. 

„Решението изразява желанието на правителството и на мнозинството да се бори със скъпите жилища“, заяви от своя страна министърът по въпросите на жилищната политика Жулиен Денорманди.

Според кметството в Париж това е „добра новина за покупателната способност на жителите, която днес е намалена от равнището на наемите“.

Националният съюз на собствениците на недвижими имоти обаче изрази опасение, че мярката може да доведе до намаляване на предлагането. То се потвърждава от изследване на Обсерваторията за наемите в Парижка област (Olap), според което поставянето на таван върху наемите ограничава злоупотребите, но също и предлагането на жилища под наем. Допитване от февруари пък показа, че близо половината от собствениците на жилища са готови да се откажат от отдаването им под наем при ограничаване на наемите.

Между 2015 и 2017 г., когато ограничението е било в сила, наемите на жилища в Париж са отбелязали умерен ръст от 0,4% до 0,6%, сочат данни на Olap.

От 1 юли собствениците на жилища под наем трябва да се съобразяват с „референтен наем“ на квадратен метър, като цената на жилищата им може да бъде с до 20% по-висока от него и с до 30% по-ниска.При нарушаването на тавана на наемите собствениците може да получат глоба от 5 000 до 15 000 евро за юридическо лице.
Коментари: 0