Париж затваря \"Шанз Елизе\" за автомобили веднъж месечно

Тази година инициативата \"Един ден без автомобили\" ще важи за целия град

Париж затваря \
4790 ~ 1 мин. четене

Известната френски булевард "Шанз Елизе" ще бъде затворен за коли една неделя от месеца и красивата улица ще бъде изцяло пешеходна зона, съобщава кметът на френската столица, пише Reuters.

Плановете за елегантния булевард, на който често има различни събития и церемонии, са част от серия мерски за опазване на околната среда, които ще бъдат обявени тази година. Една от тях е и идеята за създаването на изцяло пешеходна зона в района покрай десния бряг на Сена, който е така известен с натовареното си движение.

През последната неделя на минали септември хиляди парижани се разхождаха из близо двукилометровата улица "Шанз Елизе". Тогава като част от общоевропейската инициатива "Един ден без автомобили" булевардът бе затворен за коли. Тази гоидна на същия ден, отбелязвайки отново инициативата целият град ще бъде затворен за автомобили.

Изпълнена с музеи, театри и луксозни магазини, "Шанз Елизе" е една от най-големите туристически атракции в красивия френски град Париж. Освен това булевардът е основна пътна артерия за едни от най-скъпите квартали в града. Той започва от площад "Конкорд" и завършва при Триумфалната арка.

Подкрепи Economic.bg