Парламентът даде зелена светлина за концесии за 50 години

Новият закон бе приет на първо четене

Парламентът даде зелена светлина за концесии за 50 години

Народното събрание прие новия закон за концесиите на първо четене, въпреки критиките от две от парламентарните комисии – по икономическа политика и по енергетика. С него се отменят действащия закон по темата и Закона за публично-частното партньорство.

"За" гласуваха от ГЕРБ и част от РБ, коалиционните партньори от Патриотичния фронт не го подкрепиха. 

Проектът предвижда концесии вече да се дават от различните министри, а не от Министерския съвет, както беше досега. Народното събрание ще одобрява процедурите, когато срокът им е за над 50 г. За общински концесии за срок от над 25 години решението ще е на съответния Общински съвет, пише още в текстовете. От обхвата на закона са изключени процедурите, свързани с подземни богатства, а според мотивите на Министерския съвет новият нормативен акт е с цел съобразяване с европейски директиви по темата, съобщи ClubZ.

По време на дебатите обаче стана ясно, че проектът е предложен без оценка на въздействието и без бюджетни разчети до какво ще доведат новите правила за икономиката и финансите. Твърдението за това бе на Румен Гечев от БСП. Той призова властта да оттегли закона и да го преработи. 

Социалистите попитаха и кой е писал текстовете - администрацията или тези, които ще използват новите правила за концесии, защото, според тях, те не защитават обществения интерес. Янаки Стоилов обясни, че на практика се дава възможност за безсрочни концесии и попита:

"Какво - ще се превръщаме в нещо като Хонг Конг или Макао, които се разпродават за 100 години и се чака после да си откупим нещата обратно?"

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че законът не само транспонира приложимото европейско законодателство, но и отваря нови възможности в сферата на публично-частното партньорство, от което следва икономически изгодно ползване на държавните активи и нови инвестиции. „Може да ме наречете наивник, но аз не мога да разбера защо, колкото по-модерно и по-европейско законодателство се предлага в тази зала, толкова са повече острите реакции“, отбеляза Дончев.

Критики срещу проекта имаше и за това, че критериите за отстраняване на кандидати от процедурата по концесия са твърде общи, а това може да доведе до административен произвол. 

Коментари: 0