Парламентът разреши на кабинета да вземе 10 млрд. лева дълг

Окончателно - държавата ще поеме и осигуровките в схемата \"60/40\"

Парламентът разреши на кабинета да вземе 10 млрд. лева дълг

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3341 ~ 2 мин. четене
Народните представители приеха на второ четене актуализацията на бюдже 2020. С поправките лимитът на държавния дълг може да бъде увеличен от 2,2 млрд. лева на 10 млрд. лева.

Засега няма да се търси заем от Международния валутен фонд, приеха още депутатите единодушно след заседание, продължило над 14 часа, в което гледаха намалението на заплатите си, бюджета и мерките в извънредното положение.

1,5 милиарда лева ще бъдат насочени към Фонд "Безработица" на НОИ, както и за мярката "60/40", с която се покриват заплатите на служители в частните компании. Според новите текстове, държавата ще плаща не само 60% от заплатите на работници, които иначе могат да бъдат съкратени, но и частта от техните осигуровки, които плащат фирмите, а бизнесът остава да изплаща 40% от заплатите.

Прогнозата за неизпълнение на приходите е заложена като цифра - 2,44 млрд. лв. Залага се и нов дефицит - прогнозата е за 3.5 млрд. лв., или 2,9 на сто от Брутния вътрешен продукт. 

Със 700 млн.лв се капитализира Българската банка за развитие, за да се подпомогнат фирмите. Допълнителни 700 млн. лева ще бъдат отпуснати за гарантиране на безлихвени кредити и за граждани.

В рамките на три поредни месеца лицата в неплатен отпуск и самоосигуряващите се ще могат да получат безлихвен кредит от 1500 лева месечно, като срокът за гратисния период на погасяване ще е най-малко от 3 до 5 г., а срокът на издължаване - 10 години.

До края на извънредното положение ще има възможност хората, които са регистрирани в бюрата по труда като безработни, да работят на трудови договори при селскостопански производители при облекчен режим, без да губят обезщетенията си за безработица.

Ще има възможност и за безлихвени кредити за малки и средни предприятия в размер до 100 000 лева.

Бяха приети и промени по отношение на глобите за нарушаване на мерките по време на извънредното положение. Санкцията например за разходка в парка вече ще бъде от 300 до 1000 лева, а не 5 000 лева, както е в момента. Запазва се обаче санкцията от 5 000 лева, при нарушение на карантината.

До отмяна на извънредното положение партиите няма да получават субсидия, решиха още народните представители.
Подкрепи Economic.bg