Парламентът окончателно одобри добавките от 120 лв. към пенсиите

Депутатите приеха да се повиши и максималната пенсия на 1500 лв.

Парламентът окончателно одобри добавките от 120 лв. към пенсиите

Снимка: БТА

4538 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Бюджет 2021

Депутатите от 46-о Народно събрание приеха предложението за добавка от 120 лв. към пенсиите за месеците октомври, ноември и декември. Това стана ясно по време на второ четене на актуализацията на бюджета на ДОО в парламента.

Предложението на ДПС бе прието със 122 гласа "за", 93 против и 3 "въздържал се", като единствените неподкрепили са от "Има такъв народ" и "Демократична България". 

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях от 1 октомври става 1500 лв., решиха още депутатите.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че от 1 октомври минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 370 лв. 

Двете предложения си противоречат и няма как да бъдат заедно заложени в бюджета", предупреди служебният финансов минитър Асен Василев.

Той обясни, че тази идея ще трябва да ощети някое от другите пера, които са заложени в актуализацията на бюджета като COVID мерки за бизнеса, например.

Отхвърлено беше предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!” за добавка от 50 лв. месечно до края на годината и предложението на ГЕРБ за добавка от 100 лв. 

Дебатите в залата прераснаха в спорове, обвинения в ново мнозинство на статуквото и изказвания с цел предизборна кампания.

Подкрепи Economic.bg