Партиите на промяната се разбраха за мащабна реформа на здравната система

Постепенно трябва да отпаднат клиничните пътеки като финансиращ механизъм и премахване на търговския статут на болниците

Партиите на промяната се разбраха за мащабна реформа на здравната система

Снимка: БТА

7282 ~ 4 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Преговори за кабинет

Т.нар. партии на промяната, които в момента преговарят за бъдещо коалиционно правителство, се разбраха за мащабна реформа на здравната система в 4-годишния мандат. Преговорните екипи, които днес заседаваха повече от 5 часа, постигнаха разбирателство по много теми. Най-важните, може би, са промените, свързани с начина на финансиране на болниците и остойностяването на лечението.

„Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ” стигнаха до консенсуса, че клиничните пътеки са остарял и неефективен начин за финансиране на лечението в болниците, а самите лечебни заведения е по-добре да не са търговски дружества. Също така бе постигнато съгласие, че възнагражденията на лекарите трябва да се определят по различен начин от сега, като се взимат предвид количествени и качествени критерии за оценка на медицинските специалисти. В момента възнагражденията зависят от финансовото състояние на болницата, т.е. от броя лекувани пациенти и съответно от изписаните пътеки.

Идеята, около която се обединиха партиите, е най-късно до 2023 г. да се стартира с пилотен проект – с няколко болници или дадена област – за да се тества нов начин на остойностяване на медицинските дейности. 

"Няма от Коледа да махнем статута на болниците като търговските дружества или клиничните пътеки. Но не може да продължаваме да хитруваме как да ги балансираме В една пътека има няколко диагнози. В пътеката за левкимията например има пет вида левкимии нищо общо една с друга", коментира проф. Георги Михайлов от БСП.

Според него наистина на първо време клиничните пътеки могат да бъдат договорени по-справедливо. "Но не може да се върши както досега". Той даде пример как досега, по време на преговорите всяка година за цената на пътеките, при някои решенията са взимани "по-нагоре".

Също така преговорните екипи се обединиха около тезата, че България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Тя ще остане доброволен акт, на принципа на убеждението. Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от COVID-19 и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. Зеленият сертификат обаче остана извън полезрението на преговорните екипи.

БСП обявиха твърдо едно от своите условия, с което няма да направят компромис - болниците повече да не бъдат търговски дружества.

Достатъчно се нагледахме на изтласкването на пациента в периферията. Това повече не може да продължава, БСП няма да отстъпи от това”, заяви проф. Георги Михайлов от левицата.

„Има такъв народ” искат преразглеждане на здравната карта, която определиха като „продънена”. Трябва да бъде направено така, че НЗОК да може да сключва договори с необходимия ѝ брой легла, смятат от партията. Те предлагат промяна в текущия модел на финансиране на здравната система.

Има лекари, които получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури“, каза Иван Лютаков, част от квотата на ИТН.

„Промяна в наредбата за специализации, като това трябва да бъде на базата на здравната карта, за да се види, колко е бройката на дефицитните специалности. След това смятаме, че трябва да се промени начинът на финансиране на специализантите и тяхното заплащане, според пропорционална система на заплащане. Тук не сме съгласни, че броят на извършените процедури трябва да бъде пренебрегван, защото има лекари, които ще получават еднакви заплати, но не извършват еднакъв брой процедури. Ние смятаме, че трябва да има една финансова рамка и на базата на повече извършени процедури и дежурства, това да бъде отразено в заплащането“, предложи Лютаков.

За „Демократична България” здравеопазването е основен сектор, където трябва да се постигне консенсус между отделните партии. Приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването.

„Годишно около 10 милиарда лева се харчат в здравеопопазването, като от тях около 5.5 милиарда през здравните осигуровки и 4.5 милиарда извън официалните канали, извадени пряко от джоба на всеки един гражданин. Затова най-важната ни политическа задача е спирането на злоупотребите и неефективното изразходване на парите ни за здраве. Това ще доведе до драстично намаляване на доплащането от джоба на гражданите за медицински услуги и лекарства“, категоричен е Александър Симидчиев.

От ДБ настояват за по-добър конрол върху осъществяването на медицинската дейност.

„Един от основните проблеми в сектора е липсата на ефективен действен контрол при осъществяване на медицинската дейност и нейното финансиране“, заяви Симидчиев.

Високата възраст на работещите в сектора също е голяма предизвикателство, смятат от Демократична България.

„Високата средна възраст на работещите в системата е проблем, който не може да бъде променен бързо, но трябва да се работи в тази посока. Нямаме интегрирана система, която да включва електронни пациентски картони, национални регистри и да работи в улеснение на лекарите и пациентите. Трябва да имаме ясна цел, а не да работим на парче, както се правеше досега“, каза Симидчиев.

Корупцията в здравеопазването също е проблем, който трябва да бъде решен, смята Симидчиев.

„Друг голям проблем е корупцията и вмешателството при вземане на решения от страна на различни вредни индустриални интереси, като тютюневата и алкохолната индустрия“, каза Симидчиев.

Подкрепи Economic.bg