Партията на Меркел губи подкрепа в Германия

Бизнесът и хората са гневни заради бавната ваксинация и проблемът с държавните помощи

Партията на Меркел губи подкрепа в Германия

Снимка: БТА

944 ~ 1 мин. четене

Подкрепата за консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел достигна най-ниското си ниво за последната година, сочи проучване. Разочарованието от начина, по който нейното правителство управлява COVID кризата,  нараства, пише от Reuters. Изправени пред федерални избори през септември без Меркел, която реши да се оттегли след четири мандата, Християндемократите (ХДС) и сестринската партия ХСС спаднаха с 4 процентни пункта за една седмица до 29%, сочи проучването на Forsa.

Това е най-ниското ниво от началото на пандемията в Германия през март 2020 г., а изследването идва след историческите поражения при двете регионални гласувания в неделя.

Много германци са ядосани от бавния процес по ваксинация, като тази седмица бе нанесен допълнителен удар с решението за спиране на дозите на AstraZeneca поради опасения за безопасността им.

Фирмите в най-голямата европейска икономика се оплакаха от забавяне при плащанията на помощите.

Заместник-лидерът на про-бизнес свободните демократи Волфганг Кубицки заяви, че Меркел трябва да уволни някои министри. „Остават само няколко месеца до изборите, но смяната на Йенс Шпан като здравен министър би помогнала да се увеличи доверието в държавата сред населението“, каза Кубицки, добавяйки, че министърът на икономиката Петер Алтмайер също трябва да си отиде.

Коментари: 0