Първи оферти за превалутиране на кредити в швейцарски франкове

Кредитополучателите ще заплащат вноски близки до тези преди отмяната на регулирания курс на франка към еврото

Първи оферти за превалутиране на кредити в швейцарски франкове

Пощенска банка започна предлагането на двe специализирани програми за превалутиране - „Лоялен клиент“ и „0% лихва“, с които клиенти на институцията с кредити в швейцарски франкове могат да преодолеят последствията рязкото му поскъпване.

Програмите са на разположение от 24 януари. С предложените по тях условия, кредитополучателите ще бъдат защитени в максимална степен от покачването на курса и реално вноските им ще бъдат много близки до тези преди 15-ти януари 2015 г., подчертават от банката.

На тази дата Швейцарската национална банка изненадващо обяви, че слага край на тригодишната си политика на контролиран курс спрямо еврото в рамките на 1,2 франка. Това предизвика силната реакция на пазарите и швейцарската валута първоначално поскъпна с около 40% спрямо еврото и долара, за да укроти покачването си в рамките на 15% до края на деня. Курсът спрямо лева пък се покачи от около 1,6 до над 1,9 лв.

„Като лоялен и отговорен партньор на своите клиенти, винаги намираме начин да им предложим най-доброто финансово решение в конкретната ситуация и успяхме да разработим програмите си само за 3 дни след рязкото поскъпване на швейцарския франк. Новите програми са логично продължение на усилията ни да предлагаме най-подходящите решения за превалутиране на нашите клиенти така, както сме го правили активно в последните години“, коментира Румен Радушев, началник управление „Индивидуално банкиране“.

Допълнително като част от специализираните програми за превалутиране банката поема за своя сметка разходите и нотариалните такси за учредяване на нова ипотека, както и разходите за изготвяне на пазарна оценка на имота, ако е необходима такава. При превалутиране се премахват също и всички такси за управление на кредита, които са били дължими до момента, съобщават от банката.

В интервю за economic.bg, изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев посочи, че общият брой ипотечни кредити в швейцарски франкове в страната е около 1000, което определя дял от под 1% от всички заеми в тази категория. За сравнение, близо 80% от ипотечния портфейл в Унгария е деноминиран в тази валута. Той посочи, че предизвикателството за кредитополучателите идва от това, че те получават доходите си в лева или евро, но в същото време разходите по обслужването на заемите са във франкове.

Коментари: 0