Паундът удари 4-месечно дъно спрямо долара заради Brexit

Инвеститорите се притесняват от увеличаващия се натиск върху Тереза Мей

Паундът удари 4-месечно дъно спрямо долара заради Brexit

Снимка: PIxabay

1512 ~ 1 мин. четене

Британският паунд поевтиня до най-ниското си равнище от над четири месеца насам спрямо долара. Това се дължи на факта, че британският премиер Тереза Мей е подложена на нов натиск да подаде оставка, след като нейният нов план за Brexit бе категорично отхвърлен, пише Bloomberg.

Към 13:30 ч. българско време поевтиняването на паунда спрямо долара бе с 0.25%, а спрямо еврото с 0.33%. Понижението на британската спрямо европейската валута продължава вече за рекордните 13 дни подред. Сривът на паунда идва след обещанието на много от депутатите от управляващата Консервативна партия на Мей и опозиционната Лейбъристка партия в началото на юни да гласуват срещу ревизираното споразумение за Brexit.

Все пак на финансовите пазари засега няма признаци за паника. Там настроението относно курса на паунда е негативно, но значително по-високо от нивата, които биха сигнализирали, че търговците се подготвят за сценарий на Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“). На фона на нескритите ходове на опонентите на Мей да я заменят на премиерския пост търговците се опасяват, че нов премиер би могъл да води по-твърда политика относно Brexit, увеличавайки шансовете Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

„Най-новият опит на Мей да уреди приложимо компромисно Споразумение за оттегляне от ЕС спадна като балон на собственото ѝ парти и не получи видима подкрепа от никого друг, което също увеличи несигурността около Brexit“, коментира Кит Джъкълс, стратег от Societe Generale.

Коментари: 0