Пауза в покачването на долара

Златото остава под натиск и близо до петгодишното дъно

Пауза в покачването на долара

Доларът претърпя най-голямата дневна загуба този месец, въпреки че повечето наблюдатели са на мнение, че това е просто пауза при дългосрочното му покачване. Отчасти зелените пари пострадаха от собствения си успех, тъй като растежа им през последните седмици съблазни търгуващите да теглят печалби. Все пак фундаментите остават в подкрепа на валутата, имайки предвид намеренията на Федералния резерв да повиши лихвите по-късно през годината.

Долар/йена слезе на 123.75 при вчерашен шест седмичен връх на 124.48, докато еврото е на 1.0930 и се отдалечи от тримесечното дъно в понеделник на 1.0808.

Американските акции паднаха във вторник при резултатите на Ай Би Ем и Юнайтед Технолъджи, които намалиха оптимизма за корпоративните печалби. Ударът по акциите направи облигациите по-привлекателни и доходността по тях падна, което пък натежа на долара.

При това положение високо доходните валути също надигнаха глава и австралийския, канадския и новозеландския долар се отдалечиха от шест годишните дъна ударени през последните дни. Австралийският долар отново е над 0.74 и се изкачи от дъното на 0.7328, докато новозеландския е над 0.66 при дъно миналата седмица на 0.6498. Канадският долар е на 1.2960 при дъно в понеделник на 1.3025.

Днес Английската централна банка ще публикува стенограмата си от заседанието през юли. Повтаряйки коментари от началото на месеца, вчера управителя Марк Карни заяви, че централната банка ще трябва да реши в края на годината дали е подходящото време за начало на вдигане на лихвите.

Златото остава под натиск и близо до петгодишното дъно

Златото днес отново пада, отразявайки низходящия натиск върху металите през последните дни, след най-големия спад за последните две години. Очакванията са за нови негови загуби при слабото търсене.

Очертаващото се повишение на лихвите в САЩ намалява интереса към метала като инвестиция и окуражава продавачите. В понеделник златото се обезцени с 4%. Междувременно активите на най-големия фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust отново намаляха и достигнаха най-ниски нива след 2008.

Спот цената през нощта падна до 1093 долара, а сутринта беше 1102 долара. В понеделник беше ударено дъно на 1088.05 долара за тройунция, което е най-ниско след март 2010 и дойде при масови разпродажби ускорени от големите изтъргувани обеми на борсата в Шанхай.

Търсенето от физическия сектор остава слабо независимо от големия спад на цената. Индия не бърза да се включи при слабото търсене от Китай като евентуалните купувачи изчакват и нови спадове на цената.

Спадът на златото е придружен от спад в целия сектор на благородните метали, които търпят големи загуби.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)
Коментари: 0