Намалението при руския газ няма да е 40% за всеки месец назад

Редно е сметките за парно на крайния потребител също да бъдат изравнени към новите цени на газа

Намалението при руския газ няма да е 40% за всеки месец назад

Снимка: Screenshot/bTV

2993 ~ 2 мин. четене
Редно и справедливо е както „Булгаргаз“ ще възстанови суми на своите клиенти, така и по веригата да бъдат възстановени до крайния потребител. Изравняването на сметките за енергия обаче не е в компетенциите на дружеството, а на регулатора. Това каза Николай Павлов, ръководител на „Булгаргаз“, тази сутрин в ефира на bTV.

Вчера стана ясно, че „Булгаргаз“ е договорила намаление на цената на синьото гориво от руската „Газпром“ за България в размер на 40.3%. Преговорите започнаха на 5 август миналата година и за всички месеци от тогава насам ще бъдат връщани суми на над 200-те клиента на дружеството, сред които топлофикационни и газоразпределителни дружества и частни компании.

Не за всички месеци обаче намалението ще е в размер на 40%, изтъкна Павлов. То ще бъде предложено на КЕВР през април месец, а очакваните корекции на цената за изминалите седем месеца ще бъдат направени след подробни изчисления. „В някои месеци намалението ще е 35%, в други – 25%, в зависимост от динамиката на пазара и на котировките“, коментира той. 

Поевтиняването на синьото гориво за България идва вследствие на поетите ангажименти на „Газпром“ към Европейската комисия, която поде антимонополни действия срещу компанията. Още седем държави трябваше да предоговорят цените си, сред които Чехия, Унгария, Полша, Литва, Латвия и Словакия. 

България последна сключи споразумение с „Газпром“, като преговорите отнеха 7 месеца. По думите на Павлов извоюваното намаление е постигнато изцяло от „Булгаргаз“ и не е повлияно от политически действия, например срещата между президентите Румен Радев и Владимир Путин. 

„В съвременните търговски отношения подаръци не се правят. „Булграгаз“ предостави железни аргументи и си извоювахме това намаление“, коментира Николай Павлов.

Коментари: 0