Пазарът на луксозни имоти в София е ограничен, а клиентите все по-взискателни

Фирмите очакват новото строителство и съветват инвеститорите да следват тенденциите на модерното търсене

Пазарът на луксозни имоти в София е ограничен, а клиентите все по-взискателни

Снимка: Economic.bg

Автор: Александра Сотирова

Високи тавани, хубава гледка, престижен адрес, съвременен стил. Това са основните изисквания на клиентите, които търсят луксозни имоти в България. Тенденцията в страната ни съвпада с поведението и желанията на купувачите по цял свят. Пазарът в София обаче е труден, тъй като предлагането е ограничено, а клиентите стават все по-взискателни. Така се сблъскват вкусът на модерния човек и имотите от старата генерация заможни клиенти. Това показват последните данни на компанията за луксозни имоти Unique Estates, част от международната група на Luxury Portfolio.

Въпреки свития пазар на най-скъпите жилище през последната година той е активен и отчита 10% ръст на купувачите спрямо 2016 г. Цените в този сегмент традиционно не скачат рязко и в сравнение с 2016 г. увеличението е с 5%. Добър показател за пазара е, че тази година се завръщат и купувачите на луксозни имоти с цена над 600 хил. евро.

Цената на стария лукс в столицата обаче леко започва да пада, когато на пазара се появят новите сгради. "Той не дава на клиентите търсеното от тях усещане за стил, тъй като повечето от жилищата са строени през 2000 г. и изискванията тогава са били съвсем различни", обясни Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

А новото усещане за изисканост и удобство включва все по-големи помещения, повече бани, смарт технологии, модерен дизайн на екстериор и интериор. Затова от компанията съветват строителите на новите сгради да следват тенденциите на модерното търсене.  

А интересът на информирания и активен купувач е насочен към къщи с модерна архитектура в затворени комплекси, към пентхаус апартаменти с площ над 400 кв.м, към луксозни сгради, чиито апартаменти са с високи тавани и просторна, красива гледка. На пазара се търсят и т.нар. „трофейни имоти“ – емблематични жилища на много високи цени, както и самостоятелни къщи с големи дворове, показват още данните на Unique Estates.

Положителна е тенденция и при движението на цените на висок клас апартамент в най-предпочитаните елитни райони в София. Най-скъпото място за покупка на имот в София остава Докторската градина в центъра на града. "Там е скъпо, защото има голямо търсене, а няма предлагане", обяснява Весела Илиева.

Средната стойност на кв. м около парка е 2200 евро. В самия център на столицата средна цена на кв. м е 1750 евро, в южните райони тя също се движи нагоре и през 2017 г. цените там са около 1400 евро/кв. м.

Най-богатите клиенти търсят уединение и не живеят в комплекси, затова предпочитат къщи в по-отдалечени райони като Бояна, Симеоново, Драгалевци. Луксозните апартаменти са най-търсени в Лозенец, Иван Вазов, Изток, Изгрев. Целта за покупка най-често е живеене или инвестиция, която след това да се отдаде под наем или препродаде. През 2017 г. сделките с инвестиционна цел нарастват с 36%.

Бързите сделки също са характерни за пазара в София. Времето за взимане на решение за покупка на дом се е скъсило наполовина от началото на годината, като срокът за продажба на един имот  в луксозния сегмент е между 1 и 3 месеца. Най-добрите от тях обаче понякога дори не се появяват на пазара, тъй като компаниите имат база данни с чакащи клиенти. Или както обясни експертът, луксозната стока не е това, което може да намерите в Google.

Българите търсят имоти и в чужбина като най-често те ги купуват заради децата си, които отиват да учат навън. Клиентите се насочват най-често към Лондон, Виена, Гърция (за ваканционен дом), Париж, Рим, Барселона и Мадрид. Чуждестранни инвеститори също търсят жилища в страната ни. Тук те намират сигурност, тъй като България не е заплашена от тероризъм и получават лична карта, с която може да се възползват от пътуване в Европа. 

Коментари: 0