Пазарът очаква Фед да намали лихвените проценти още повече

Намалението с 0.5% е причина основните индекси на Уолстрийт да претърпят загуби над 2%, а референтната 10-годишна доходност от финансите да падне под 1% за първи път

Пазарът очаква Фед да намали лихвените проценти още повече

Председателят на Фед Джером Пауъл

Снимка: Фед

484 ~ 4 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Понижението на лихвените проценти с 0.5% от страна на Федералния резерв на САЩ е само първото от множество политики за справяне със заплахата от коронавируса, представляващ опасност за глобалния растеж и финансовите пазари, пише CNBC.

С намалението на основния лихвен процент участниците на пазара започнаха да спекулират какво следва. Уолстрийт очаква Фед да предприеме още едно намаление след няколко седмици, което да бъде последвано от още по-голямо парично облекчаване през април. Централната банка на САЩ ще трябва да предприеме още действия, за да намали тревогите, че коронавирусът ще сложи край най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ.

„Въпросът е какви ще са по-нататъшните корекции“, казва Бил Инглиш, бивш ръководител на паричната политика на Фед, а сега професор по финанси в Yale School of Management. „Трябва да се предприемат повече действия заради променящите се перспективи за икономиката. Въвеждането на новите политики ще са най-трудната задача за Фед през следващите няколко месеца", добави икономистът.

Със сигурност пазарите ще изискват повече действия, дори и щетите от коронавируса да не изглеждат толкова мащабни.

Пауъл е готов да предприеме действия

Председателят на Фед Джером Пауъл се опита да потуши безпокойството с пресконференция във вторник, когато съобщи за намалението на лихвените проценти и допълни, че е готов да работи с Федералният комитет по отворените пазари, като „използваме нашите инструменти, за да отговорим по подходящ начин на потока от събития“.

Това обаче не се хареса на пазара, който потъна рязко по време на изказването и след него. Един от източниците на разочарование може да дойде, когато Пауъл посочи, че не предвижда Фед да разшири баланса си чрез покупки на активи (количествено облекчаване) в отговор на текущите условия.

„Това, което трябваше да направи Фед, е да каже, че ще направи всичко необходимо“, заяви Джордж Селгин, директор на Центъра за парични и финансови алтернативи към Cato Institute във Вашингтон. „Важен е пътят, по който ще вървим в бъдеше, а не еднократно предприета стъпка, за моментно намаляване на страха“, добави той.

Подходът „каквото е необходимо“ напомня за обещанието на президента на Европейската централна банка Марио Драги през 2012 г. да отстрани всички проблеми пред справянето с дълговата криза на континента. Тогава високият залог успя да разсее паниката, че еврозоната е на път да потъне в дълбока рецесия.

Селгин сподели, че Фед е трябвало да предприеме подобен подход и да приеме намаление с 0.25 процентни пункта, но с обещанието, че ще използва всички свои инструменти, за да се увери, че щетите от коронавирус няма да се увеличават.

„Добре е, че Фед действа незабавно. Но колкото по-малко се прави в момента за реалните съкращения, толкова по-големи ще са очакванията, че Централната банка е готова да направи по-нататъшни съкращения в случай на необходимо и с ясни цели какво означава „необходимо“. Според мен това щеше да е по-доброто решение, защото не трябва да разхищавате боеприпасите си“, каза той.

Намаления през март и април

В действителност, с обявеното във вторник съкращение, на Фед сега му остава само още един процентен пункт, или 100 базисни точки. И Уолстрийт очаква централната банка да не губи време.

Прогнозите на Goldman Sachs от неделя се сбъднаха, но Citigroup и глобалните изследвания на Bank of America очакват Фед да направи още намаления на основния си лихвен процент - с поне 25 базисни пункта на срещата през март. BofA вижда друго подобно намаление през април. Citi очаква или 50 базисни пункта през март, или 25 базисни пункта всеки месец.

„По-нататъшните съкращения могат да бъдат по-противоречиви, тъй като някои от комисиите ще искат да изчакат и да видят как 50 базисни пункта (и 75 базисни пункта от миналата година) ще се отразят на икономиката“, казва икономистът на Citigroup Андрю Холенхорст. „Но меките данни или по-строгите финансови условия вероятно ще са причина за допълнително намаляване“, добавя той.

Спешното намаление във вторник бе посрещнато остро на Уолстрийт. Основните индекси претърпяха загуби с над 2%, а доходността по референтните 10-годишни държавни облигации падна за първи път в историята под 1%.

Фед се страхува

Когато пазарите искаха облекчаване, изпълнението не протече много добре.

„Комуникацията на тези политики винаги е трудна. Никой никога не знае какво мислят и правят пазарите”, каза Инглиш и допълни: „Но отчасти липсата на положителен ефект днес показва, че Фед е по-притеснен, отколкото хората са си мислили.“

Председателят на федералния резерв в Кливланд Лорета Местър сподели, че съкращаването ще помогне, но призовава за промени във фискалната политика и здравеопазването: „Помогнете за ограничаването на разпространението на вируса", призова тя, но не посочи дали ще подкрепи по-нататъшното облекчаване.

Това решение ще се сведе до оценката на редица фактори, които ще изостанат от борсовия пазар и икономическите доклади, които работят със закъснение и не винаги представляват текущите условия, заяви Лу Крандъл, главен икономист в Wrightson ICAP.

„Те трябва да видят повече доказателства за действителни конкретни смущения в бизнес средата“, каза Крандъл. „Ако рамките, в които вируса въздействат върху американската икономика, станат по-ясни, намаленията на лихвените проценти няма да решат всичките ни проблеми, но ще са от полза“.

Коментари: 0