Пазарите колебливи на фона на напрегнатата среща на Г-7

Доларът отчете най-голямото си седмично понижение от месец март насам

Пазарите колебливи на фона на напрегнатата среща на Г-7

През последния ден на седмицата американските фондови пазари регистрираха колебливи резултати на фона на състоялата се среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на останалите шест държави членки на Г-7, на която бяха обсъдени напрегнатите международни търговски отношения. Причина за опасенията на инвеститорите бяха последните нападки от страна на президента Тръмп спрямо Канада и Франция относно налагането на "огромни мита“. 

Началото на щатската търговска сесия беше оцветено в червено за водещите индекси, като напрежението беше съсредоточено върху акциите на Apple и други технологични компании. Впоследствие индустриалният индекс Dow Jones напредна с 0.30% до 25316.53 пункта, докато S&P 500 се изкачи с 0.31% до 2779.03 пункта. 

В Европа вниманието също беше съсредоточено върху започналата среща на Г-7. Инвеститорите останаха предпазливи, което доведе до понижения сред основните индекси. Паневропейският Stoxx600 загуби 0.20%, немският DAX и британският FTSE изостанаха със съответно 0.35% и 0.30%, а френският САС затвори близо до нивото си на отваряне. В отделните сектори акциите на компаниите, произвеждащи микрочипове и платки, понесоха значителни загуби, след появилите се новини, че Apple е съобщил на доставчиците си на части, че се очаква текущите поръчки да бъдат редуцирани. Книжата на британската инвестиционна компания Standard Life Aberdeen поевтиняха с над 3.6%, след като стана ясно, че Lloyds Bank е продала изцяло активите си в дружеството. Междувременно акциите на Deutsche Bank загубиха 0.68% на фона на засилващите се спекулации за предстоящо сливане с Commerzbank. 

На форекс пазарите през деня се наблюдаваше прехвърляне на капитали към валути убежища като японската йена и швейцарския франк. Щатският долар успя да навакса част от изгубените позиции спрямо еврото, но въпреки това отчете най-голямото си седмично понижение от месец март насам. Търгуващите на валутните пазари също така започнаха да обръщат поглед към ключови събития от предстоящата седмица – очакваното покачване на лихвите в САЩ, както и срещата на Европейската централна банка, на която се очаква да бъде хвърлена повече светлина върху плана на банката за намаляване на количествените улеснения.

Акцентите днес

Икономически данни

В часовете преди обяд ще бъдат публикувани данни за индустриалното производство и промишленото производство във Великобритания. Очакванията са доклада да покаже ръст на промишленото производство с0.3% спрямо данните от -0.1% от предходния период, докато индустриалното производство трябва да запази темпа си на ръстеж от 0.1%.     

...

Коментари: 0