Пазарите очакват данни за забавяне на американската икономика

В Европа всички водещи индекси финишираха на червена територия

Пазарите очакват данни за забавяне на американската икономика

Снимка: Pexels

Изминалият ден на Wall Street се характеризира с висока волатилност, а основните щатски индекси приключиха сесията без да намерят единна посока. Във фокуса на инвеститорите беше участието на Джером Пауъл в дискусия пред Камарата на представителите, както и продължаващите преговори по търговския конфликт между САЩ и Китай.

Основна причина за колебливото представяне на американските акции беше намекът от страна на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, че търговската сделка с Китай все още не е сигурна. Той добави още, че всяка сделка, сключена през март, ще отнеме дълъг процес по изпълнение. Индексът на сините чипове Dow Jones отстъпи с 72 пункта до ниво от 25 985. Широкият измерител S&P500 изостана с 0.05%, а технологичният NASDAQ приключи сесията с ръст от 0.07%.

В Европа негативният ефект от геополитическото напрежение беше по-осезаем и всички водещи индекси финишираха на червена територия. Британският FTSE100 загуби 0.61% от стойността си, следван от DAX и САС с понижения от съответно 0.46% и 0.26%.

В 15:30 часа в четвъртък Бюрото за икономически анализи на САЩ ще публикува предварителни данни за брутния вътрешен продукт на страната за последното тримесечие на 2018 година. Резултатите бяха насрочени за 30 януари, но временното прекъсване работата на правителството забави публикуването им. Очакванията са щатската икономика да отчете ръст от 2.3% на годишна база, отбелязвайки значително забавяне от ръста от 3.4% за предходния отчетен период.

Coca-Cola

Акцията на Coca-Cola започва годината с колебливо представяне, като след кратко достигане на психологическите $50, губи над 10% от стойността си в рамките на две седмици. Въпреки това, погледнато в дългосрочна перспектива, впечатление прави, че всяка значителна корекция в цената, бива ограничена до нивата на 200-периодната подвижна средна. Очакваме и този път подкрепата да издържи, като при формирането на бичи обръщащ сигнал около $43, покупка на акцията ще бъде оправдана.

EUR/GBP

През последните седем тримесечия валутната двойка показва хоризонтално движение в рейндж. Силното представяне на британския паунд от последните дни обаче спомогна за пробив под ниво 0.86, което приемаме като индикация за възможно формиране на низходящ тренд. Първа подкрепа EUR/GBP среща в лицето на 200-периодната ЕМА, като неин тест ще бъде решаващ за дългосрочните перспективи на развитие.

Coffee

Тежък месец февруари изпрати цената на кафето отново под психологическата бариера от $100. На дневна графика може да видим, че зоната около $95 представлява силна подкрепа, която не е пробивана след четири теста. Очакваме отново да станем свидетели на неуспешното ѝ преминаване, което да генерира импулс при купувачите и да повиши цената до нива около 50-дневната подвижна средна.

CAC40

От началото на годината френският индекс се движи в изключително тесен възходящ трендови канал, като единственият фалшив пробив бива ограничен до нивото на 50-периодната пълзяща средна. Забавянето на възходящия импулс и низходящото пресичане на индикатора стохастик ни карат да смятаме, че предстои корекция на движението. За обръщане на тренда ще се счита пробив под подвижната средна и ниво от 5000 пункта.
Коментари: 0