Пазарите отчетоха положителен край на седмицата

Въпреки това американските индекси записаха най-лошото си седмично представяне от март насам

Пазарите отчетоха положителен край на седмицата

Снимка: БТА

448 ~ 3 мин. четене

Изминалата седмица завърши с волатилна търговия, като в петък пазарните участници пробваха да покрият натрупаната загуба от изминалия ден. Положителният завършек на седмицата стопи част от загубите, но водещите щатски индекси записаха най-лошото си седмично представяне от март насам, след като инвеститорите започнаха да прибират натрупаните печалби на фона на опасенията за втора вълна от COVID-19.

През изминалия ден индустриалният индекс Dow Jones прибави към активите си 477.37 пункта до 25605.52, след като достигна преднина от 800 пункта в рамките на търговската сесия. Индексът S&P 500 се изкачи с 1.31% до 3041.31 пункта  докато Nasdaq Composite се повиши с процент до 9588.81 пункта в края на деня. Най-голям ръст записаха компаниите, който очакваха премахване на мерките срещу пандемията, за да възстановят своята активност. Едни от най-големите печеливши бяха компаниите Delta Air Lines и круизния оператор Carnival Cor., чиито акции поскъпнаха съответно с 11.8% и   14.5%. Въпреки отличните резултати, акциите на този вид компании остават под натиск от пазара, заради зараждащите се опасения от възобновяване на пандемията от коронавирус.

В Европа преобладаваше смесена търговия, но се забеляза положителното настроение на инвеститорите, които се опитаха да качат пазара. Френският индекс CAC40 прибави близо половин процент до 4839.26 пункта, докато търговията в Лондон покачи индекса FTSE 100 до 6105.18 пункта.  На отрицателна територия завърши бенчмаркът в Европа – индексът DAX, който приключи деня с 0.18 на сто по ниска от нивото на отваряне. Ново повишение на заболелите от коронавирус подкрепи възможността за втора вълна на епидемията, което внесе напрежение на пазарите, отбелязва дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

По-предпазливите инвеститори насочиха капиталите си към по-сигурни активи като златото, което поскъпна 0.16% до 1730 долара за трой унция. Цената на петрола записа повишение с повече от процент въпреки опасенията от възобновяване на епидемиологичната обстановка, което би имало отново пагубен ефект върху суровината и цялата икономика като цяло. В петък „черното злато“ достигна 36.56 долара за барел, с което покри малка част от загубите от предходните дни. Сорта Брент се предлагаше при цена от 39 долара за барел преди затваряне на пазара.

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

Икономическият календар за началото на седмицата остава лишен от важни събития, с изключение на данните за индекса на бизнес активност в Ню Йорк. Очакванията са за подобряване на индекса спрямо предходния период, но данните най-вероятно ще покажат отрицателни стойности.

Инструменти на фокус

United Airlines Holding – Дневна

Акциите на авиокомпанията записаха двуцифрен ръст, което ги насочва отново към нивото на съпротива при 200 периодната средна около $21. Първият опит за поскъпване не успя да премине границата от 200 периодна средна, което доведе до разпродажби. Краткосрочно очакваме тест на нивата около $21. При неуспех за задържане на книжата над 200 SMA ще се формира двоен връх, който е тренд обръщащ модел.

USD/JPY – Дневна

В края на седмицата щатския долар набра скорост пред конкурентите си. Валутната двойка Покри част от загубите през седмицата. Очакваме образуване на възходящо пресичане на индикатора Стохастик, което да даде импулс на покачването. Поскъпване над тренд линията може да се приеме за сигнал за влизане в дълга позиция.

XPT/USD – Дневна

Платината все още се задържа над 50-дневната средна, но има сериозни опити за пробив под нивото на подкрепа. Задържане на цената под $800 би довело до формиране на низходящо движение с краткосрочна цел нива около $750.

Nikkei 225 – 4 часова

Японският индекс понижи стойността си в края на седмицата на фона на опасенията за бавно възстановяване на световните икономики. Индексът пробив под 50 периодната средна и след тест на нивото на съпротива при 22500 пункта задържа стойността си под 50 SMA. Това показва, че пазара е мечи настроен, което може да доведе до нова серия на разпродажби.

Подкрепи Economic.bg