Технологичните акции потънаха, а пазарите почервеняха

Цените на златото и нефта останаха почти без промяна

Технологичните акции потънаха, а пазарите почервеняха

Снимка: Unsplash

228 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Вторник бе червен ден за американските фондови пазари, след като и трите големи индексa записаха загуби. S&P 500 намаля с 0.47%, като същото стори и Dow Jones, но с 0.24%. Решението за основния лихвен процент в страната тегнеше над инвеститорите цял ден, както и продължаващите държавни регулации в Китай. Това се отрази главно на NASDAQ, в седмицата на оповестяването на приходните отчети за второто тримесечие на редица големи компании – технологичния индекс се понижи с 1.21%. В Европа сесията се разви по аналогичен начин, след като в ден на продажби DAX загуби 0.64%, а пък FTSE 100 0.42%.

Нефтът остана непроменен за деня, търгувайки се за 71.91 USD за барел. Златото също остана на почти същите нива в деня преди обръщението на ФЕД – тройунция се търгува за 1 799 USD.

Акценти днес

Икономически данни – основен лихвен процент в САЩ

Днес ще узнаем нивата на инфлация в Канада според индекса на потребителските цени, както и нивата на запасите на нефт и бензин в Щатите, а по-късно вечерта Федералният резерв ще направи обръщение, в което се очаква да оповести непроменен основен лихвен процент в страната.

Инструмент на фокус

NIO – Дневна

Акциите на компанията се намираха в сериозен възходящ тренд до началото на месеца, когато след поглъщаща свещ сантимента на пазара се обърна. Локалната подкрепа, а вече и съпротива, около 45 USD бе пробита, като сега цената дори се намира под 50-периодната експоненциална пълзяща средна. Китайските държавни регулации се отразяват сериозно на технологични компании като тази, което трябва да се вземе предвид в следващите няколко седмици. Допълнително, възможно е и да видим завършване на формирането на техническа фигура “глава и рамене“, чийто край засега е на нива около 30 USD.

NZD/USD – Дневна

Валутната двойка все още не е излязла от низходящия си тренд, започнал в средата на юни, след преминаване под 50 ЕМА. Цената продължава да се задържа под пълзящата средна, но все пак намира подкрепа около сегашните стойности, като дори спада под 0.6900 по-рано през този месец беше възвърнат бързо. Проблемно е формирането на все по-ниски върхове, макар и по-ниски дъна да липсват. Възможно е тази консолидация да продължи, като преминаване надолу под подкрепата и над 50 ЕМА ще бъдат ясните знаци за посока на новия потенциален тренд.

WTI – Дневна

Най-близкият фючърсен контракт на нефта направи своята така нужна корекция през изминалата седмица, след което бързо се върна над 70 USD за барел. Сега цената се намира на ключово място и се консолидира през последните няколко сесии около зона на съпротива, позната от предишния бичи възход към временния връх от около 75 USD за барел. Фундаментално погледнато пазарът оценява адекватно сегашните стойности, имайки предвид разрастващата се ситуация с Делта варианта на Ковид. Откъм техническа гледна точка, MACD индикатора все още не е дал ясен сигнал за промяна на низходящия тренд, макар и бързото отскачане от нивата около 65 USD, а пък цената се намира близо до 50-периодната експоненциална пълзяща средна, чието пресичане надолу би дало преимущество на „мечките“ на пазара.

NASDAQ – Дневна

Технологичният индекс на САЩ отбеляза рекорд след рекорд от средата на юни насам, но в последните 2 сесии, след постигането на нов такъв, темпото се забави. Подобни колебания имаше както преди достигането на нови върхове през миналия месец, така и през април при достигането на стария рекорд. Възможна е корекция, особено имайки предвид, че се намираме в прекупени стойности от известно време според RSI индикатора. 20- периодната експоненциална пълзяща средна беше подкрепата на бичи движенията наскоро, тъй че нейното достигане и евентуален пробив при сегашните нива биха били сигнал за евентуално обръщане на тренда, а подкрепа има при стойности около 14 500.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg