Пазарите си отдъхнаха след облекчаването на мерките срещу Covid-19

Индексите реагираха положително и на обявения 750-милиарден план за подкрепа на Европейската комисия

Пазарите си отдъхнаха след облекчаването на мерките срещу Covid-19

Снимка: БТА

336 ~ 2 мин. четене

Акциите на Уолстрийт нараснаха за втори пореден ден, след като инвеститорите станаха по-оптимистични към възобновяването на икономиката. Всички щати в Америка намалиха до някаква степен ограниченията наложени в следствие на пандемията. Dow Jones скочи с 553 пункта, или 2.2%, до 25 548. Индустриалното средно ниво затвори над 25 000 за първи път от началото на март. S&P 500 приключи волатилна сесия на ниво от 3 036, след като за кратко достигна отрицателно дневно изменение. Това възстановяване върна индекса обратно над 200 дневната пълзяща средна.

Европейската комисия представи своите предложения за възстановителен фонд на икономиката в размер на 750 милиарда евро. Немският индекс DAX се покачи с 153 пункта до 11 657, докато FTSE прибави 76 и достигна стойност от 6 144. Renault и Nissan в сряда обявиха планове да възобновят своя съюз с цел намаляване на разходите. След съобщението, акциите на автомобилния производител се изстреляха с над 17%. Цените на петрола се свиха през изминалата сесия. Фючърсите на WTI и Brent понижиха стойностите си с над 5%, след като напрежението между САЩ и Китай продължи. Златото спадна до най-ниските си стойности за последните две седмици, след като се търгуваше около 1710 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

Днес ще бъдат обявени множество значими икономически данни в САЩ. Основните сред които са данните за БВП на страната, седмичните молби за помощи при безработица и запасите на лек суров петрол. Очакванията на анализаторите са БВП на САЩ да се свие за първото тримесечие с 4.8%, докато молбите за помощи да нараснат с над 2 милиона за десета седмица подред.

Инструмент на фокус - Netflix Inc.

Акциите направиха неуспешен опит да пробият предишния връх от 450 USD от което последва корекция. Цената срещна ниво на подкрепа около  психологическото ниво 400, като покри натрупаните над 4% загуби от началото на деня. Стойността на компанията успя да се покачи на моменти с над 50% от образуваното дъно около пандемията.

EUR/USD

Валутната двойка успя да пробие и затвори над 1.10 за първи път от три месеца, след като европейската комисия предложи фонд за възстановяване на икономиката в размер на 750 милиарда евро.

US Natural Gas

Природният газ формира възходящ тренд. Цената на суровината не успя да се покачи над 2.1 USD, като последва рязък спад, ограничен от тренд линията. През изминалата сесия възходящият импулс бе ограничен от 100 периодната експоненциална средна. Ако днес цената успее да се задържи над това ниво, бихме получили сигнал за продължение на възходящото движение.

US 30

Dow Jones успя да покрие около 40% от натрупаните загуби след разпродажбите около пандемията. Повечето индекси формираха “V” образна корекция. След като се намираше в период на консолидация от средата на април, индексът успя да пробие зоната на съпротива и 100 периодната експоненциална средна и затвори сесията над психологическото ниво от 25 000 за първи път от началото на март.

Коментари: 0