Пенсионерите ще получат 50 лв. добавка и през септември

От днес влиза в сила новият механизъм за редукцията на индивидуалния коефициент при пенсиониране за хората с осигуряване във втория стълб

Пенсионерите ще получат 50 лв. добавка и през септември

Снимка: Красимир Свраков

1348 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Всички 2 080 000 пенсионери в България, независимо дали взимат минимална или максимална пенсия, ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си и през септември. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет по предложение на социалния министър Гълъб Донев.

Припомняме, че добавката няма да участва в определянето на правото за достъп до енергийно подпомагане. Според очакванията на социалния министър пpeз пpeдcтoящия зимeн ceзoн бpoят нa пeнcиoнepитe, ĸoитo пoлyчaвaт eнepгийни пoмoщи, е дa ce yвeличи. Хopaтa и ceмeйcтвaтa, ĸoитo пoлзвaт тoзи вид пoдĸpeпa, ca оĸoлo 230 000. В нoвия paзмep нa мeceчнaтa пoмoщ e ĸaлĸyлиpaно увеличението на цената на електроенергията.

Πpoгнoзитe ca, чe нeйният paзмep щe нapacнe c 5.6%", обясни Гълъб Дoнeв.

От днес влиза в сила новият механизъм за редукцията на индивидуалния коефициент при пенсиониране. С разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО) се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход. От него се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ), съобщиха от Националния осигурителен институт. Целта е постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване (ДОО).

Посочените промени ще се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г. Промените ще засегнат и пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер, разясниха от НОИ.

Подкрепи Economic.bg