Пещера \"Венеца\" е вече достъпна за туристи

От днес тя е отворена за посетители с работно време от 9 до 18 часа

Пещера \
5050 ~ 1 мин. четене

Една от най-красивите пещери у нас - „Венеца“, намираща се край видинското село Орешец, е обновена и e вече достъпна за туристи. От днес тя е отворена за посетители с работно време от 9 до 18 часа.

Пещерата "Венеца" се намира край село Орешец. Разкрита е през 1970 г. при взривни работи на кариерата, проучена е и картирана през следващата година от пещерен клуб "Бел прилеп" при туристическо дружество "Белоградчишки скали".

 Пещерата е разбивана няколко пъти досега. При набезите са чупени сталактити и сталагмити,  които са образувани в продължение на милиони години. За да се съхрани пещерата, преди години входът й е бил запечатан с бетон. Нищо обаче не спира вандалите, затова по-късно на входа е поставена метална преграда.

Обявена е за природна забележителност заради изключително красивите си калцидни образувания и ледени кристали. Обновена и достъпна за всички е благодарение и на реализирания европейски проект "Чудните пещери", финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество.

Тя е рядко красива, а подземните коридори са с дължина  200 метра, денивелацията й е 26 метра. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, причудливи образи от ледени кристали. Пещерата е открита през 1970 година от пещерняците на клуб “Бял прилеп” в Белоградчик след взривни работи в каменната кариера. На следващата година е обявена за природна забележителност заради изключително красивите си калцидни образувания. Те наподобяват цветя, стълбове, животни. За разлика от образуванията в другата известна пещера във Видинско – Магура, тези във Венеца са цветни.Подкрепи Economic.bg