Петкова: Няма официална информация, че индийци ще купуват ЧЕЗ

Тя обясни, че не на всяка цена инвеститорите трябва да бъдат одобрени от българската държава

Петкова: Няма официална информация, че индийци ще купуват ЧЕЗ
1120 ~ 2 мин. четене

България няма официална информация, че консорциум между българска и индийска компания ще е купувачът на бизнеса на ЧЕЗ у нас. Това заяви министърът на енергетиката Темнужка Петкова по Нова Тв. Коментарът ѝ е по повод информацията на чешкия всекидневник Hospodarske Noviny, че консорциум между Future Energy и :неизвестната индийска компания Future Energy” е избраният купувач на дружеството. Информацията на NH е потвърдена от два високопоставени и независими един от друг източници, близки до сделката.

„Трудно ми е да кажа категорично, че това е вярно, тъй като процедурата се провежда от чешката компания CEZ. Активите са собственост на чешката държава и продажбата се извършва по реда и условията на тяхното законодателство”, каза Петкова. По думите ѝ обаче всяка една информация, която идва от чешките медии вероятно е с голяма степен на достоверност.

Тя коментира, че евентуалният купувач от българска страна Future energy, е компания, която се занимава с търговия на електрическа енергия и е един от най-големите търговци в страната. „По отношение на консорциума с индийската компания ми е трудно да говоря, тъй като няма детайли и не знам каква е системата, по която са кандидатствали двете дружества”, добави министърът.  

Петкова обясни, че чешката държава ще избере определени купувачи на бизнеса в България, но това не означава, че на всяка цена те ще бъдат одобрени от българските власти. По закон трябва да бъде направена проверка от КЗК, КФН и КЕВР. „Ако тези купувачи не отговарят на изискванията и стандартите в България, то ние имаме право да изкажем своето мнение”, обясни министърът.

Теменужка Петкова коментира и актуалната тема за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене”. Тя отново потвърди, че инвеститорски интерес към изграждането на централата има от най-голямата китайска ядрена компания CNC, но има и други инвеститорски сигнали.

Другата „голяма тема” за бъдещето на ТЕЦ-овете в България, които трябва да отговарят на по-високите еко изисквания на ЕК, Петкова обясни с очакваната дерогация, която родните централи ще поискат. „Целта ни е да не предстоят закривания на тези централи и те да получат изключение от тези правила, защото смятаме, че са налице определените в директивата изисквания за това”.

По темата за предстоящото изграждане на газовия хъб „Балкан” у нас министърът увери, че страната ни се радва на безрезервна подкрепа от Европейската комисия. В близко бъдеще щяло да започне и предпроектното проучване. „Няма как да стане без Русия, но за да стане този хъб факт, трябва да има поне три източника на природен газ”, каза още енергийният министър.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg