Петкова: Парламентът ще реши за изграждането на „Белене“

Според енергийния министър ако се стигне до строителството на втора атомна централа, държавата няма да инвестира допълнителни средства

Петкова: Парламентът ще реши за изграждането на „Белене“
624 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Проектът АЕЦ Белене

Докладът с анализа на БАН за рентабилността на проекта АЕЦ "Белене" ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание. Това каза пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Според нея разчетите на учените трябва да се подложат на широко обсъждане и да се постигне консенсус по темата за бъдещето на проекта. Петкова обясни, че ако се стигне до строителството на втора атомна централа, държавата няма да инвестира допълнителни средства.

От доклада на БАН стават ясни някои важни неща. На първо място, най-важното условие за реализацията на проекта "Белене" - отговорът на въпроса "Има ли необходимост от нова мощност в България и региона?". 
Отговорът на БАН е, че след 2030 г. ще има такава необходимост, дефицит, определен от БАН на 2000 мегавата, коментира тя.

Вторият много важен въпрос, на който анализът на БАН дава отговор, е "На етапа, на който се намира този проект, той жизнеспособен ли е?". Тук отговорът е, че има възможност.

БАН казва, че най-лошият сценарий и най-негативното развитие по този въпрос е, ако не се прави нищо по това оборудване и по тази площадка, с която ние разполагаме. Това би било тотална загуба, защото до този момент са инвестирани над 3 милиарда лева. Така че ако ние не правим нищо - това означава, че всичко това, което е вложено като ресурс до този момент, би трябвало да бъде отразено в загуба, коментира енергийният министър.

Петкова допълни, че БАН посочва пазарният риск, който съществува за проекта и затова препоръчва държавата да търси инвеститор, с когото да сподели този риск.Подкрепи Economic.bg