Председателят на парламента подаде оставка

Решението е взето след разговор с премиера Борисов, след като БСП поиска Димитър Главчев да бъде отстранен

Председателят на парламента подаде оставка
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев е подал оставка. Това обяви самият той от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на ГЕРБ.

"Току-що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка", каза Главчев.

Решението идва след разговор на председателя на НС с премиера Бойко Борисов, който тази сутрин дойде изненадващо в парламента и се включи в председателския съвет, който продължи около час.

„С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко“, коментира още Борисов пред журналисти след председателски съвет на парламента.

Припомняме, че БСП поиска оставката на председателя на НС, след като преди дни той изгони от залата лидера на социалистите Корнелия Нинова, защото обиждала министър-председателя. Решението трябваше да се гледа на днешното пленарно заседание на парламента.

Главчев заяви, че с подаването на оставка смята, че от ГЕРБ демонстрират, че не прилагат различен „двоен аршин“ и, когато има някакъв проблем, веднага реагират, за разлика от други. Няма да обяснявам въобще какво съм правил, тъй като мисля, че съм постъпил изцяло по Правилника за организацията и дейността на НС, заяви Главчев. 

Това отново е морален акт, както е всяка една оставка. По този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство. Виждате какви усилия се полагат правителството работи добре, обстановката е добра, уточни той. Смятам, че аз трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в НС. Благодаря на всички, с които работихме, тези, които ме подкрепят и тези, които не ме подкрепят, допълни той. 

От своя страна зам.-председателят на НС Цвета Караянчева заяви че Главчев е бил достоен колега и председател след, което прочете от трибуната молбата за предсрочно освобождаване на Главчев по негово желание. 

Димитър Главчев е депутат от партия ГЕРБ в 41-то, 42-то, 43-то Народно събрание и 44-то Народно събрание. Заместник-председател на 43-то Народно събрание и председател на настоящето – 44-о НС. Преди да стане политик, той е икономист-счетоводител.
Коментари: 0