Петкова: Ще проучваме VII блок в „Козлодуй“, но продължаваме и с „Белене“

Енергийният министър смята, че това е част от стратегията за поддържане на националната сигурност

Петкова: Ще проучваме VII блок в „Козлодуй“, но продължаваме и с „Белене“

Снимка: Красимир Свраков

Има предложение да се направи проучване Българския енергиен холдинг (БЕХ) да влезе в преговори с компании от САЩ, които развиват ядрени технологии. Днес няма се взима решение за строежа на нов блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Nova.

Тя коментира думите на премиера Бойко Борисов от вчера, който на поляна край първата ни атомна централа заяви, че на същата поляна, на която беше, ще има седми блок на „Козлодуй“. Всъщност поставянето на седми реактор в съществуващата централа е стара идея, отхвърлена от второто правителство на Борисов.

„Процедурата за АЕЦ „Белене“ продължава. Това се развива в рамките на решение на парламента“, каза сега Петкова. Според нея това е част от националната енергийна сигурност, тъй като след 30 години ще приключи експлоатационния срок на двата действащи реактора в „Козлодуй“.

Според Петкова процедурата по избор на инвеститор в „Белене“ се е забавила заради пандемията от коронавируса и невъзможността да се пътува свободно.

Коментари: 0