Петкова удължи срока за плащане на сметките за ток

Министърът издаде заповед, с която погасяването на задълженията може да се случи в рамките на 30 дни след издаването на фактурата

Петкова удължи срока за плащане на сметките за ток

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2207 ~ 2 мин. четене

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от днес срокът за плащане на сметките за ток на битовите потребители става 30 дни. Това каза самата тя по време на извънреден брифинг днес, на който също така увери, че финансовото състояние на енергийната система на страната е стабилно.

Тя припомни, че в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение е предвидено възможност за удължаване на срока за плащане на сметките за ел. енергия от страна на битовите потребителите. На база на тази законова мярка срокът беше удвоен от 10 на 20 дни.

В същата законова разпоредба е предвидена възможност със заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния оперативен щаб (НОЩ) и след анализ на финансовите параметри на системата, на сектор „Енергетика“, този срок да бъде променен. „След обсъждане с НОЩ постъпи предложение, което е свързано с удължаването на срока за извънредното положение до 13 май и с мерките по отношение опазване на живота и здравето на хората, е направено предложение да се търси възможност този срок да бъде продължен и да може да се позовем на тази законова възможност. За тази цел беше извършен анализ на финансовите параметри на сектора, така че да може да проверим и да се убедим, че системата не би изпитала ликвиден проблем, ако тази възможност за разсрочване на плащанията от страна на битовите потребителите стане факт“, коментира Петкова.

Тя обаче предупреди потребителите, ако могат да плащат сметките си, да не бавят плащанията, тъй като след извънредното положение ще се наложи да платят две сметки накуп.

Тя коментира и ефекта на Covid-19 върху големите многомилиардни енергийни проекти, които правителството движи в момента – АЕЦ „Белене“, продължението на „Турски поток“ през България и интерконектора с Гърция.

По отношение на втората атомна централа тя коментира, че преди десет дни е подписано споразумението за конфиденциалност с петте компании, които бяха включени в от шортлистата, с  които ще се водят преговори за проекта. Вчера пък е бил изпратен „информационен меморандум“ на всяка една от петте компании, в който се съдържа основната информация за проекта. „Тази информация е важна за участниците в проекта, за да направят анализите си и да подготвят обвързващите си оферти. Всички са потвърдили, че ще изпратят такива“, каза Петкова. Но тя уточни, че срокът за тези оферти ще започне да тече, едва когато представители на компаниите имат възможност да дойдат на място в НЕК.

Подкрепи Economic.bg