Пето авеню в Ню Йорк е най-скъпата търговска улица

Следват Козуей бей в Хонконг и Шанз-Елизе в Париж

Пето авеню в Ню Йорк е най-скъпата търговска улица
За втора поредна година Пето авеню в Ню Йорк е най-скъпата търговска улица в света. На второ и трето място се подреждат Козуей бей в Хонконг и Шанз-Елизе в Париж. Данните са на компания Cushman and Wakefield, съобщава БГНЕС. 

Известната улица в Ню Йорк измести от първото място Хонконг още миналата година, след две години китайско върховенство. Но забавянето на икономическия растеж в Китай и падащите продажби, включително традиционните сред туристите, които отсядат в Хонконг, доведоха до спад от още 12% в наемите на Козуей бей (след спада с 6,8% миналата година). Наемите в този оживен район средно сега са по 23 178 евро на квадратен метър, сочи проучването, представено на изложението MAPIC. 

От друга страна, САЩ преживяват икономически скок, който понесе нагоре наемите в по-големите градове с около 6,9%. На Пето авеню квадратен метър търговска площ в момента се дава за 33 812 евро. Само през втората половина на тази година наемите се увеличиха с почти 3300 евро на известния булевард. 

Шанз-Елизе в Париж остава на трета позиция в световната ранглиста с квадратен метър за 13 255 евро. Наемите остават същите като миналата година след рекордните увеличения през 2012 и 2013. Шанз-Елизе е и най-скъпата търговска улица в Европа, след нея е Бонд Стрийт в Лондон.

В тазгодишната класация софийският булевард „Витоша“ пада с две позиции до 54-то място, като задържа средната наемна цена на 44 €/кв. м/месец. Непосредствено пред българската търговска улица е „Обходна улица“ в Братислава, а още една позиция по-напред – „Магеру булевард“ в Букурещ със среден наем от 45 €/кв. м.
Коментари: 0