Петролът излезе от 18-годишното дъно

Причината за повишението в цените е започването на преговори между Русия и САЩ за стабилизиране на пазара

Петролът излезе от 18-годишното дъно

Снимка: Pixabay

644 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Петролът отскочи от най-ниските си нива за последните 18 години, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин стартираха преговори за стабилизиране на енергийните пазари, пише Reuters.

Суровият петрол сорт Брент се повиши с 30 цента, или 1.3%, достигайки 23.06 долара за барел. При затварянето в понеделник той се търгуваше за 22.76 долара, което е най-ниската стойност от ноември 2002 г. Цената на американския лек суров петрол (WTI) се повиши с 1.21 долара, или 6%, достигайки 21.30 долара за барел. На предишната сесия сортът се търгуваше за 20.09 долара за барел, най-ниската цена от февруари 2002 г.

Пазарите на петрол стана жертва на мерките срещу разпространяването на коронавируса, които намаляват търсенето, както и на ценова война между Саудитска Арабия и Русия, започнала от неспособността на ОПЕК и други производители да се споразумеят за по-дълбоки съкращения в изпомпването на течното гориво, за да подкрепят цената му.

Тръмп и Путин проведоха телефонен разговор, в който се разбраха да стабилизират пазара на петрол, като ангажират най-добрите си енергийни специалисти, съобщи Кремъл. 

Цените на петрола стигнаха 18-годишен минимум. Надявам се, че опасенията за свръхпредлагане ще допринесат за по-бързото стабилизиране на пазара“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в търговския брокер OANDA.

С понижаването на цените, което е около 60% през тази година, енергийните експерти призовават за ограничаване на добива заради измененията във веригите на доставки. Като доказателство за презапасяване са договорите за фючърсите на Брент за месец май. В момента отстъпката е 13.95 долара за барел спрямо ноемврийския договор, което е най-широкия диапазон, който някога е виждан. 

Пазарът е в контанго (спот цената на стоката е по-ниска, отколкото фючърсите) и предполага, че търговците очакват цените на петрола да бъдат по-висок в бъдеще, тъй като съхраняват петрол за по-късни продажби.

Саудитска Арабия, най-големият производител в ОПЕК, планира да увеличи износа на нефт до 10.6 млн. барела на ден през май при по-ниско вътрешно потребление, заяви служител на саудитското министерство на енергетиката. Междувременно глобалните рафинерии намалиха производството си поради спада на търсенето на гориво за транспортни цели, като компаниите в Европа намалиха продукцията си с повече от 1.3 млн. барела на ден.

Според данни на Обединена банка на Швейцария UBS търсенето на петрол в световен мащаб ще падне с 1.2 млн. барела на ден, или 1.2% за цялата 2020 г., като причината ще е COVID-19Главният икономист на световния търговец на стоки Trafigura, заяви, че търсенето на "черно злато" може да спадне до 30% през следващите седмици спрямо края на миналата година.

Коментари: 0