Петролът може да падне до $20 за барел през 2016

Това ще е временен шок, смятат анализатори

Goldman Sachs и OPEC:

Петролът може да падне до $20 за барел през 2016

Свръхпредлагането на пазара на петрол напълно срива цените и се очаква нещата да се влошат през 2016 г. В момента цените са повече от двойно по-ниски от това, което наблюдавахме миналата година, а според Goldman Sachs и OPEC, те може да се сринат до $20 за барел.

Петролният министър на Венецуела дел Пино заяви в неделя, че OPEC не може да позволи война на пазара и трябва да предприеме мерки по стабилизирането му много скоро, предава Business Insider. 

Междувременно от Goldman Sachs обявиха, че вероятността цените да спаднат до $20 за барел е 15%, но все пак, ако това се случи, то ще е само временен шок за системата и след това пазарът ще се стабилизира отново.

Пазарните движения ще отчетат също разрастването на геополитическото напрежение в страните производителки на петрол в Средния изток тъй като предстои среща на йорданския крал Абдула, съюзник на САЩ, с руския президент Владимир Путин във вторник във връзка с терористичните заплахи от ИДИЛ.

Фючърсите на суров петрол изгубиха почва в понеделник, тъй като глобалния излишък в предлагането притисна цените, но намалението на броя на сондите за добиване на петрол за единадесета поредна седмица ограничи този спад. Брентът с доставка през януари падна с 16 цента или 0,36% на $44,50 за барел.

Коментари: 0