Петролът надхвърли $40 за първи път от март

Инвеститорите се надяват на сделка между Русия и Саудитска Арабия за удължаване на съкращенията в производството

Петролът надхвърли $40 за първи път от март

Снимка: Pixabay

772 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола тръгнаха нагоре днес, а сорт Брент за първи път от март насам достигна 40 долара за барел в ранната азиатска сесия. Поскъпването е заради оптимизма на инвеститорите, че големите производители ще продължат да съкращават добивите, а възстановяването от пандемията от коронавирус ще стимулира търсенето на гориво.

Суровите фючърси на Брент за август поскъпнаха с 1.1%. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) добавиха 1.9% до 37.5 долара за барел. Това също е на-високата стойност от март, съобщава Reuters.

И двата сорта се повишиха рязко през последните седмици, след като през април се сринаха до най-ниските си нива. Поскъпването се движи  и от продължаващото възстановяване в Китай, а други икономики бавно се отварят след двумесечното блокиране.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и другите големи производители, включително Русия, група, известна като ОПЕК+, може да удължи намаляването на производството с 9.7 милиона барела на ден, или около 10% от глобалното производство през юли или август, съобщиха източници на Reuters.

Понастоящем съкращенията се очаква да продължат през май и юни, като се намалят до 7.7 милиона барела дневно от юли до декември, но Саудитска Арабия настоява да задържи по-дълбоките съкращения за по-дълго.

„По-дълбоките съкращения ще ускорят процеса на възстановяване на баланса на пазара“, е позицията на ING Economics, отбелязвайки, че „пазарът вече е настроен за преход от излишък към дефицит през втората половина на тази година“.

Въпреки това, датата на срещата все още не е определена и някои от членовете на ОПЕК призовават да тя да се състои още тази седмица.

„Тъй като мерките за блокиране, свързани с вируса, продължават да бъдат премахвани, очакваме търсенето постепенно да се възстанови“, пишат от Capital Economics в бележка до инвеститорите, като изчисляват, че глобалното потребление на петрол ще падне до малко под 92 млн. барела дневно през 2020 г. За сравнение, средното ниво беше 100.2 млн. барела през 2019 г., когато пандемията беше далеч от САЩ и Европа.

Запасите на суров нефт в САЩ паднаха с 483 000 барела през седмицата до 29 май, съобщи Американският институт за петрол във вторник. Запасите от бензин и дестилат на гориво се покачиха.

Официалните данни за държавните запаси ще бъдат публикувани по-късно днес. Предварителните данни обаче показват, че американските запаси остават високи и се очаква да се повишат за втора поредна седмица.

Подкрепи Economic.bg